POSTIŽU NAJBOLJE REZULTATE: Najsretnija djeca žive u Finskoj, Njemačkoj i Švedskoj

Najnovije PISA istraživanje je pokazalo da najsretnija djeca žive u Finskoj, Njemačkoj i Švedskoj, ona uče najmanje, a postižu najbolje rezultate, izjavio je danas analitičar u OECD Alfonso Ecezara na konferenciji “Nove tehnologije u obrazovanju”, koju je u Beogradu organizovao Britaski savjet.

Prema PISA podacima, djeca iz tih zemalja oko 35 sati nedjeljno potroše na učenje i školi i van škole, što im daje puno vremena za vannastavne aktivnosti koje utiču na dobrobit i zadovoljstvo djeteta. Samim tim ne gradi se averzija prema školi, učenju i obavezama, rekao je on.

Istraživanja pokazuju da rezultati na PISA testiranju koji su postigli učenici iz Srbije ne zavise od visine plata u porodici đaka, rekao je Ecezara. Prema njegovim riječima, ista je situacija u zemljama regiona.

Ne znači da će zemlje koje više troše na obrazovanje postići bolje rezultate, već je isto tako bitno imati svu neophodnu infrastrukturu koju Srbija sada izgrađuje, rekao je Ecezara na konferenciji koja je okupila oko 3500 nastavnika.

Prema njegovim riječima, istraživanja pokazuju da se đaci koji dolaze iz siromašnih dijelova svijeta tradicionalno nalaze u vrhu po svojim uspjesima u učenju. Tome doprinosi razlika između javnih i privatnih škola koja je velika i to u korist javnih škola, pa su tako najuspješnije državne škole u japanu i Italiji, dok se privatne škole u ovim zemljama nalaze daleko ispod njih.

Podaci su takođe pokazali da su u timskom radu djevojčice bolje, dok su se dječaci pokazivali bolji u matematici.

I pored toga, zabrinjavajuće je to da petnaestogodišnje djevojčice širom svijeta ne vide sebe u IT struci, već su to dominantno dječaci. Istraživanje je pokazalo i da lošiji đaci više vremena provode na internetu i da se uskoro predviđa pandemija zavisnoti od interneta.

Ecezara je naglasio da više od četiri sata dnevno na internetu predstavlja zavisnost koja će položaj i status loših đaka učiniti gorim u budućnosti. Najbolji đaci, prema PISA istraživanju, koriste internet sat i po u toku dana, zaključio je Ecezara.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj