NAJMANJE DVA NAPADA: Kineski hakeri ukrali podatke o tajnom supersoničnom projektu Američke mornarice

Radi se o velikom problemu za američku vojsku koja pokušava dominirati u vodama blizu spornih otoka u Južnom kineskom moru, a navodno su se dogodila najmanje dva napada, jedan u januaru, a drugi u februaru ove godine. To su američki zvaničnici potvrdili za The Washington Post, prenosi Russia Today.

Amerikanci vjeruju da su podatke ukrali kineski hakeri koji rade za državnu obavještanju službu, a ti podaci se odnose na projekt Sea Dragon čiji je cilj “integrisasti postojeći sistem naoružanja s postojećom platformom mornarice“. Hakeri su dobili pristup podacima o signalima i senzorima, kao i informacije koje se odnose na radiokomunikaciju podmornica. Također, u posjedu su podataka o razvoju podmornica te stotinama mehaničkih i softverskih sistema koje koristi mornarica.

Među podacima su i informacije o planovima mornarice za postavljanje supersoničnog projektila na podmornicu, koji bi se koristio protiv brodova. Podaci su bili na mreži neimenovane kompanije, koja je imala ugovor s mornaricom. Istragu zajednički vode mornarica i FBI.

Xi i Putin za opstanak iranskog nuklearnog sporazuma

Nove sfere saradnje

Putin je kazao Liju kako su trgovinske i privredne veze Rusije i Kine “dostigle dobar tempo”. “Tražimo nove sfere saradnje”, poručio je Putin premijeru Kine. Li je naveo kako se očekuje da bilateralna trgovina dvije države ove godine dostigne 100 milijardi dolara i izrazio spremnost za proširenje saradnje i u tradicionalnim i u novim sferama, uključujući nuklearnu energiju.

Iz AP-a podsjećaju kako su Rusija i Kina odgovorile na američku strategiju nacionalne sigurnosti, u kojoj se dvije države opisuju kao glavni protivnici SAD-a, zalažući se za dalju proširenje ekonomske, političke i vojne saradnje. Navodi se kako Rusija i Kina, također, nastoje ojačati Šangajsku organizaciju za saradnju, regionalnu organizaciju koja, pored njih, okuplja još šest azijskih država, a koja će ovog vikenda održati samit u Kini.

Reuters navodi, pozivajući se na dokumenta Kremlja, kako se u Putinovoj delegaciji nalazi i ruski tajkun iz sektora aluminija Oleg Deripaska, prenosi Al Jazeera Balkans.  Ministarstvo finansija SAD-a u aprilu ove godine uvelo je sankcije protiv Deripaske i njegovih kompanija, uključujući Rusal, zbog “malignih aktivnosti” Rusije.

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj