PRESS KONFERENCIJA U KANADI! Šef njemačke diplomatije optužio Trampa da svjesno vuče poteze koji nanose štetu EU

Šef njemačke diplomatije optužio Trampa da svjesno vuče poteze koji nanose štetu EU, a predsjenik EK Žan Klod Junker pojasnio je kako EU jeste za pregovore, ali ne ‘sa pištoljem uperenim u glavu’ . 

Između Sjedinjenih Država i Evropske unije pojavila su se razmimoilaženja koja se više ne mogu i ne smiju prećutkivati – izjavio je Hajko Mas.

Šef njemačke diplomatije pritom je kritikovao politiku Donalda Trampa i optužio ga da svjesno donosi odluke koje nanose štetu EU.

U intervjuu listu Süddeutsche Zeitung, Mas je objasnio da Tramp u svoje poteze ugrađuje računicu da će se negativne posljedice osjetiti upravo u Evropi.

Po njegovoj procjeni, u svijetu su u toku “promjene koje će imati veliki domašaj. Dodao je da Tramp odustaje od multipolarnog svijeta i okreće se “isključivo američkim interesima”.

Dosadašnje držanje njemačke vlade objasnio je ovako:

“Mi smo bili navikli da se može računati sa onim o čemu se (sa SAD) dogovorimo, ali više nije tako. Pojavile su se razlike o kojima više ne možemo da ćutimo iako su SAD i dalje naš najbliži partner izvan Evrope”.

Mas je u ime svoje zemlje pozvao EU da na poteze Vašingtona odgovori zbijanjem redova.

U ovom kontekstu je podržao ideju Franka-Valtera Štajnmajera i Žan-Mark Ejra da se formira Evropski savjet bezbjednosti.

Mas je apelovao da se unutar EU odustane od konsenzusa prilikom donošenja odluka koje se tiču spoljne politike i bezbjednosti. Objasnio je zašto na tome inistira:

“Ako zadržimo konsenzus – pojedine zemlje će stalno blokirati donošenje odluka. A mi moramo reagovati i brže i mnogo bolje”.

Junker: Nećemo pregovarati sa pištoljem uperenim u našu glavu

Junker je na konferenciji za novinare u Kanadi uoči samita Grupe sedam rekao da će po pitanju trgovine Evropljani objasniti činjenice i podatke i “zašto je u EU saveznik, a ne prijetnja po nacionalnu bezbjednost SAD”.

“Želimo da nastavimo razgovore sa SAD, ali nećemo pregovarati sa koltom uperenim u našu glavu”, rekao je Junker.

Tramp je najavljujući takse na aluminijum i čelik rekao da se one uvode iz razloga nacionalne bezbjednosti, što je u EU odbacila kao neprikladno objašnjenje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj