UOČI SAMITA SVJETSKIH ČELNIKA IZBILA VELIKA SVAĐA NA TWITTERU: Američkom predsjedniku ne smeta da bude izolovan, e pa ni nama ne smeta da potpišemo sporazume šest država bez njega

Uoči početka dvodnevnog samita grupe sedam najrazvijenih zemalja svijeta (G7) u kanadskoj pokrajini Kvebek konačno je razjašnjeno da li će mu predsjednik SAD Donald Tramp prisustvovati, pošto je zvanično saopšteno da će šef Bijele kuće doći u Kanadu, ali će je već sutra ujutru napustiti i otputovati za Singapur.

Slikovni rezultat za trump and g7

AP navodi da je posljednjih dana Tramp davao ljutite izjave povodom učešća na samitu, gdje će licem u lice biti suočen sa političkim odlukama koje je donosio. Navodi se da je među američkim saveznicima bilo i spekulacija da bi Tramp mogao da napusti samit ili da se čak uopšte ni ne pojavi.

Ipak, iz Bijele kuće kasno sinoć stiglo saopštenje da Tramp ipak ide u Kanadu, ali da će samit napustiti na početku drugog dana zasijedanja, nakon okončanja sesije posvećene osnaživanju žena. – Predsjednik će iz Kanade direktno otputovati u Singapur gdje stiže uoči predstojećeg sastanka koji će imati sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong-unom – navela je portparolka Bijele kuće Sara Sanders.

To znači da će Tramp propustiti sastanke i razgovore o klimatskim promjenama i ekologiji.

Žestoka svađa sa Makronom i Trudoom

Najava je došla dok se Tramp svađao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i kanadskim premijerom Džastinom Trudoom na Tviteru, a sa obojicom treba da se sretne licem u lice kasnije danas na sastanku G7. Tramp je krajem maja uveo tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz država EU, Kanade i Meksika. Izvori bliski Beloj kući su za CNN rekli da je on uvjeren da će pobijediti u toj bici i naterati ove države da prihvate njegove zahtjeve.

Čak i do četvrtka popodne, Tramp se preko Tvitera pitao zašto da prisustvuje sastanku G7 gde je nadglasan po stavovima oko ključnih pitanja poput trgovine i klimatskih promena. Na to mu je odgovorio Makron koji je naveo da možda Trampu ne smeta da svojim potezima izoluje Ameriku, ali da ni ostalim zemljama G7 ne smeta da one potpišu sporazume bez njega, ako tako bude moralo.

– Američkom predsjedniku ne smeta da bude izolovan, e pa ni nama ne smeta da potpišemo sporazume šest država ako treba. Zbog toga što ovih šest zemalja predstavljaju vrijednosti, one predstavljaju ekonomsko tržište koje ima historijsku težinu iza sebe i koje je sada prava međunarodna sila – rekao je Makron.

Zatim je Tramp upitao zašto EU i Kanada ne obavijeste javnost da one koriste trgovinske barijere protiv SAD-a, koje nisu nimalo fer prema američkim farmerima, radnicima i kompanijama.

Tramp je optužio i kanadskog premijera Džastina Trudoa da je “toliko ogorčen”.

– Premijer Trudo je toliko ogorčen, priča o odnosu koji su SAD i Kanada imali tokom godina i raznim drugim stvarima… ali ne pominje činjenicu da nam oni naplaćuju namete do 300 odsto na mlijeko – time šteti našim farmerima, ubija našu poljoprivredu! – poručio je Tramp sinoć putem Tvitera.

Takođe, Tramp se juče prisjetio i paljenja Bele kuće 1814. godine dok je trajao rat između Amerikanaca i Britanaca. Riječ je o ratu koji je započeo 1812. godine, kada su američke snage nastojale da osvoje britanske kolonije na prostoru današnje Kanade.

Kako prenose američki mediji, Tramp je upitao kanadskog premijera: “Zar niste vi, momci, spalili Bijelu kuću?”. Prethodno je Trudo za tarife na uvoz rekao da su “uvredljive” i da štete odnosu dve države. Sve je ovo podiglo sumnju u to da li će se Tramp uopšte pojaviti na ovogodišnjem sastanku G7.

Inače, grupu G7 čine Kanada, SAD, Japan, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka, a samitu će prisustvovati i predstavnici EU. Podsjetimo, nakon prošlogodinjeg sastanka na Siciliji Tramp je donio odluke koje su ga otuđile od saveznika – odluke da istupi iz Pariskog klimatskog sporazuma i iz iranskog nuklearnog spoarzuma.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj