KIM JONG UN STIGAO U SINGAPUR, USKORO STIŽE I TRUMP: U slučaju bilo kakvog sporazuma i jedan i drugi će tvrditi da su pobjednici

Američki predsjednik i sjevernokorejski vođa stižu na povijesni summit u Singapur, ali dok se za prvog sigurno zna da je Air Foreceom One poletio iz Kanade gdje je sudjelovao na summitu G7, za drugog se tek pretpostavlja da je putovao u svom privatnom mlažnjaku koji je poletio iz Pjongjanga. Donald Trump i Kim Jong-un u Singapur bi trebali sletjeti u nedjelju, s nekoliko sati razlike.

Kim Jong-un stigao u Singapur na summit s Trumpom

Kim Jong-un je stigao javili su lokalni mediji. Kim je sletio u singapursku zračnu luku Changi i uputio se u hotel St. Regis, gdje bi trebalo odsjesti njegovo izaslanstvo, javlja Channel News Asia. Snimka njegovog dolaska nije objavljena.

Trump bi trebao stići nekoliko sati iza njega iz Kanade, gdje je sudjelovao na sastanku čelnika Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Optimističan Trump i misteriozan Kim

Trump je krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih riječi. “Imam osjećaj da Kim Jong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod, i sada ima priliku… Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti”, rekao je Trump na konferenciji u Kanadi, u okviru summita G7. “Tamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom”, zaključio je o nadolazećem susretu.

Potom je krenuo na dvadesetosatni let prema Singapuru. Uz Trumpa u Singapur idu i državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, predstojnik Trumpova ureda John Kelly i glasnogovornica Sarah Sanders. Trump bi se trebao u ponedjeljak sastati sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom.

Kimov privatni mlažnjak poletio je iz Pjongjanga u nedjelju ujutro, javila je južnokorejska agencija Yonhap, bez dodatnih pojedinosti. Pretpostavlja se da je u njemu sjevernokorejski čelnik, ali za to potvrde nema. Teretni zrakoplov koji je pratio Kim Jong-una za nedavnog posjeta Kini također je poletio iz Pjongjanga. Kim bi se isto po dolasku najprije trebao sastati sa singapurskim premijerom.

Glavne teme summita u Singapuru bit će denuklearizacija korejskog poluotoka i eventualno postizanje mirovnog sporazuma na poluotoku.

U bilo kakvom sporazumu obojica vođa tvrditi će da su pobjednici

Dok se američki i sjevernokorejski čelnik pripremaju za svoj povijesni summit, analitičari kažu da će obje strane vjerojatno tvrditi da su pobijedile bez obzira na to što se dogodi iza zatvorenih vrata u Singapuru. Što znači “pobjeda”, međutim, moglo bi biti pitanje kuta gledanja.

Trump već dugo zahtijeva “potpuno, provjerljivo i nepovratno” ukidanje sjevernokorejskog nuklearnog programa prije postizanja bilo kakvog sporazuma s Kimom. Ipak, uoči prošlomjesečnog susreta s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae Inom u Bijeloj kući, Trump je naslutio popustljivost po tom pitanju kazavši da bi “svakako bilo bolje kada bi se (ukidanje nuklearnog programa dogodilo) u jednom koraku”.

Vjerojatnije je, tvrde analitičari, kako bi dvije strane mogle dogovoriti postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje i moratorij na nuklearne i raketne pokuse. To bi omogućilo i Trumpu i Kimu da nakon sastanka ustvrde da su unaprijedili interese svojih zemalja kako to nikome prije njih nije uspjelo, smatraju analitičari. Za Sjevernu Koreju denuklearizacija je proces… polagano ukidanje nuklearnog programa u dužem razdoblju”, rekao je singapuski analitičar Bhubhindar Singh. Potpuna denuklearizacija u interesu je Sjedinjenih Država, Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije, ali nije u interesu Sjeverne Koreje, dodao je Singh.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj