KOLONA DUGA 200 KILOMETARA: Ljudski lanac za nezavisnost Baskije

Deseci tisuća stanovnika Baskije u nedjelju su, uhvativši se za ruke, napravili 202 kilometra dugačak “ljudski lanac” nastojeći na taj način pozvati na održavanje regionalnog glasanja o neovisnosti. 

I dok većina stanovnika Baskije, koja već raspolaže prilično visokim stupnjem autonomije te, poput Katalonije ima vlastiti jezik i kulturu, ne podupire zamisao o neovisnosti, brojni vjeruju da bi se stanovnicima trebalo omogućiti pravo na glasanje o tome.

Organizaciju prosvjeda formiranjem ljudskog lanca preuzela je baskijska grupe Gure Esku Dago (U vlastitim rukama). Lanac je započeo u San Sebastianu, a završio pred zgradom baskijskoga parlamenta u Gasteizu.

Španjolska vlada, koju podupire ustavni sud, i dalje smatra da je bilo kakva organizacija izjašnjavanja o regionalnoj neovisnosti protuzakonita.

Država je nedjeljiva

U španjolskom ustavu, donesenom 1978. nakon rušenja režima diktatora Francisca Franca, stoji da je zemlja nedjeljiva. Posljednji pokušaj održavanja referenduma o otcjepljenju Katalonije završio je teškim neuspjehom i zakonskim kaznama.

Bivšega premijera i člana konzervativne Narodne stranke Mariana Rajoya, kojega su naveliko kritizirali zbog načina na koji se suočio s katalonskom krizom, na vlasti je 1. lipnja naslijedio socijalistički lider Pedro Sanchez.

Nakon što je Rajoyeva stranka krajem svibnja osuđena za korupciju, članovi parlamenta izglasali su nepovjerenje njegovoj manjinskoj konzervativnoj vladi, što je na vlast dovelo Sancheza. Novi premijer pozvao je na obnovu pregovora s vodstvom Katalonije.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj