PROTESTI UVEZENI I U BiH: Nakratko blokiran saobraćaj u najvećim bh. gradovima i magistralnom putu M17

Zbog navodno visokih cijena goriva nakratko je bio blokiran saobraćaj u najvećim bh. gradovima i magistralnom putu M17, iako je gorivo na pumpama u BiH najjeftinije u regiji. Još uvijek nema zvaničnih informacija o stvarnim ciljevima i organizatorima ovih blokada koje nisu bile uredno najavljene te su ugrozile sigurnost učesnika u saobraćaju. 

Pozivi za blokadu upućeni su putem društvenih mreža, a građani su pozvani da blokiraju ceste. Ovo je drugi pokušaj blokade najvećih gradova u FBiH, nakon neuspjelih blokada saobraćajnica krajem februara i početkom marta pod firmom navodnih boračkih protesta, o čemu smo ranije pisali.

Vozači su se oglasili sirenama, te je 30 automobila među kojima je bilo i taksista, zaustavljeno na raskrsnici kod SCC-a u Sarajevu. Blokada je trajala 45 minuta.

Grupa vozača blokirala je i raskrsnicu Brčanska malta u Tuzli. Njihovom protestu pridružili su se i ostali vozači motornih vozila koji su krenuli prema ovoj raskrsnici, zbog čega su se na jednom od glavnih saobraćajnih čvorišta u Tuzli stvorile velike gužve. Zanimljivo je istaći da su mišljenja vozača podijeljena. Dok jedni blokiraju raskrsnicu u Tuzli, drugi na sve moguće načine pokušavaju proći te stići do destinacije na koju su se zaputili.

Saobraćaj je blokiran i na kružnom toku na Laušu u Banjoj Luci, u centru Zenice kod hotela Dubrovnik, u blizini stadiona Bilino Polje.

Nakon Tuzle, Banjaluke, Sarajeva, Jelaha i drugih gradova, autoprijevoznici i učesnici u saobraćaju su blokirali i magistralni put M 17. Kilometarske kolone su primjećene između Doboja i Žepča.

Zaustavljenje automobila danas u 17 sati inicirano je u RS-u, nakon sličnih protesta u Srbiji. Najavljeno je da će se zaustaviti vozila na jedan sat. Kako bi se što više ljudi uključilo, nepoznata lica su formirala i Facebook grupu zbog koje se ova ilegalna inicijativa proširila te su auta zaustavljena u većim gradovima BiH.

Postavlja se pitanje zašto policija nije odmah pronašla i identifikovala organizatore i administratore stranice koja otvoreno poziva na ilegalne blokade i ugrožavanje javnog reda i mira.

Drugo pitanje koje treba postaviti policijskim organima jeste da li su snimili ili obilježili vozila, registarske oznake i vozače koji su danas samoinicijativno blokirali saobraćaj?

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. ovo je strašno šta se radi, sramota u Bih je najeftinije gorivo.

    Reply
  1. […] Također, bit će poduzete i odgovarajuće mjere kako bi  odvijanje saobraćaja bilo omogućeno alternativnim pravcima, posebno kada su u pitanju vozila hitne medicinske pomoći i  druga vozila sa prvenstvom prolaza”, navodi se u obavještenju MUP-a KS a povodom jučerašnjih nelegalnih blokada o kojima možete više pročitati ovdje. […]

  2. […] nezadovoljni borci, do ovih posljednjih zbog ‘poskupljenja goriva’, koje su navodno organizovali nezadovoljni vozači do protesta zbog nerazjašnjenih slučajeva smrti dvojice mladića iz  Sarajeva i Banje Luke, gdje […]

Komentiraj