SAMIT ŠANGAJSKE ORGANIZACIJE: Xi Jinping se založio za slobodnu trgovinu, kritikovao protekcionizam

Kineski predsjednik Xi Jinping pohvalio je danas na skupu Šangajske organizacije za saradnju slobodnu trgovinu i kritikovao “sebične i kratkovide politike” u oštrom kontrastu prema samitu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja koji se završio haotično zbog neslaganja oko trgovine.

“Treba da odbacimo sebične, kratkovide, uske i zatvorene politike. Moramo zadržati pravila Svjetske trgovinske organizacije, podržati multilateralni trgovinski sistem i graditi otvorenu globalnu privredu”, rekao je Xi na samitu Šangajske organizacije za saradnju u kineskom gradu Qingdao.

Organizacija okuplja Rusiju, Kinu, Indiju, Pakistan, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgiziju. Peking se trudi da sebe predstavi kao branioca slobodne trgovine kao odgovor na nastojanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede kontrole na uvoz strane robe.

Xi je takođe pozdravio ulazak novih članica u tu organizaciju, Indiju i Pakistan. Dvije južnoazijske zemlje pridružile su se bloku kao punopravne članice prošle godine. On je rekao da je prisustvo indijskog premijera Narendre Modija i pakistanskog predsjednika Mamnoona Hussaina od historijskog značaja.

Više zemalja članica znači veću snagu organizacije i veću pažnju i očekivanja ljudi regionalnih zemalja i međunarodne zajednice“, rekao je Xi. On je dodao da oni takođe dijele veću odgovornost u očuvanju regionalne bezbjednosti i promovisanju razvoja i prosperiteta.

S visokom bezbjednošću, zatvorenim putevima i ograničenim pristupom, samit je organizovan tako da odiše jedinstvom za razliku od burnog skupa Grupe sedam vodećih industrijalizovanih zemalja koji se završio jučer u Quebecu i na kome su se vidjele podjele između SAD i njihovih saveznika, posebno oko trgovine, ocjenjuje AP.

Stručnjaci vide Šangajsku organizaciju, predvođenu Kinom, kao izazovom poretku predvođenim zapadnim zemljama. Blok je osnovan 2001. i prvenstveno je bio zamišljen kao način rješavanja graničnih pitanja, borbe protiv terorizma i suprotstavljanja američkom uticaju u centralnoj Aziji poslije invazije na Afganistan.

U medjuvremenu su Rusija i Kina pojačale veze kao odgovor na američku strategiju nacionalne bezbjednosti gdje se te dvije zemlje opisuju kao glavni protivnici SAD. “Treba da odbacimo hladnoratovski mentalitet i konfrontaciju među blokovima”, rekao je Xi i dodao da bi zemlje trebalo da se suprotstave praksi u kojoj se traži apsolutna bezbjednost jedne zemlje na uštrb bezbjednosti drugih.

Posljednjih godina ekonomski aspekt Šangajskog bloka je postao značajniji. Kako trgovinske tenzije tinjaju posljednjih mjeseci između Kine i SAD, Peking se približio više Moskvi i New Delhiju.

Xi je najavio da će Kina ponuditi zajmove od 30 milijardi juana (4,7 milijardi dolara) zemljama bloka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj