DA BI EU BILA KONKURENTNA GLOBALNIM IGRAČIMA! Reforme već na jesen: Hahn za većinske, umjesto jednoglasnih odluka u EU

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn izjasnio se za većinsko donošenje odluka u spoljnoj politici Evropske unije. On je u diskusiji na austrijskoj državnoj televiziji ORF rekao da u suprotnom EU nikada neće postati globalni igrač.

Hahn je naglasio da, ako se zadrži sistem jednoglasnog donošenja odluka oko svega i svačeg, EU nikada neće moći da bude delotvorna i konkurentna sa nekim drugim igračima kao što je Kina. Evropska komisija će, prema njegovim riječima, na jesen predati prijedlog za prelazak sa principa jednoglasnog donošenja odluka na većinski sistem glasanja.

Hahn je naglasio da primjer američkog predsjednika Donalda Trampa jasno pokazuje da EU nema prirodnog saveznika, već samo partnere, i da mora sama na sebe da se oslanja.

I šef luksemburške diplomatije Jean Asselborn izjasnio se za ukidanje jednoglasnog donošenja odluke u spoljnoj politici. On je kazao da postaje sve teže postizanje jedinstvenog stava po važnim pitanjima. Kada je riječ o politici azila, Asselborn je naglasio da ne može jedna zemlja sama savladati problem migracije, već samo EU zajedno.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj