DIPLOMATIJA NABOLJI PUT ZA RJEŠAVANJE KONFLIKATA! Mogerini: Evropska unija je spremna podržati pregovore o denuklearizaciji Sjeverne Koreje

Sastanak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Sjeverne Koreje potvrdio je snažno uvjerenje Evropske unije (EU) da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluotoku, saopćila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

– Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvijek isplati – poručila je Mogerini.

Ona je kazala da EU ostaje spremna ”olakšati i podržati” nastavak pregovora, kao i druge korake u cilju izgradnje povjerenja i osiguranja dugotrajnog mira i blagostanja na Korejskom poluotoku oslobođenom od nuklearnog oružja.

Mogerini je u saopćenju ocijenila da je sastanak u Singapuru bio presudan i neophodan korak da bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog do sada u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluotoku.

– Krajni cilj, koji dijeli cijela međunarodna zajednica i koji je podržalo i Vijeće sigurnosti UN-a, jeste potpuna, verificirana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluotoka – poručila je Mogerini.

Kako je dodala, zajednička izjava koju su danas potpisali američki i sjevernokorejski lideri Donald Tramp (Trump) i Kim Jong-un daje nam jasan signal da je taj cilj ostvariv.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj