DONALD TRUMP I KIM YONG UN POTPISALI DEKLARACIJU: Na sjevernokorejskoj televiziji ni riječi o susretu

Historijski susret dvojice predsjednika započeo je u tri ujutro prema našem vremenu. Nešto prije osam sati prema našem vremenu, Donald Tramp (Trump) i Kim Jong-un potpisali su sporazum. Tramp je prije potpisivanja rekao da je historijski samit s Kimom prošao bolje nego što se očekivaklo.

Rekao je i kako očekuje da će proces denuklearizacije “početi vrlo, vrlo brzo”.

– Svijet će vidjeti veliku promjenu. Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe – dodao je Kim.

Prethodno su njih dvojica razgovarala u četiri oka, a zatim i s delegacijama bila na radnom ručku. Nakon toga su prošetali vrtom, Tramp je Kimu pokazivao i svoj službeni automobil zvani “zvijer”, a na upit novinara kako su prošli razgovori, američki je predsjednik rekao: “Velik napredak – stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo ko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro.”

Kim je stajao uz Trampa šuteći, dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, ali ranije je opisao susret kao “dobar uvod prema miru.”

Nakon što smo potpisali dokument, Kim je rekao da će unišititi glavno postrojenje za testiranje projektila – tvrdi Tramp.

– Sporazum će pomoći Americi da uštedi puno novca – dodaje predsjednik SAD.

-Sankcije Sjevernoj Koreji ćemo ukinuti kada budemo sigurno da nuklearno oružje više ne postoji. Veselim se tome – naglasio je Tramp.

Na pitanje novinara zašto nije tražio jaču garanciju od Kima, Tramp kaže da nije bilo vremena za detalje ovog puta.

Američki predsjednik je rekao da bi volio posjetiti Pjongjang te da će pozvati Kima u posjetu, ali kada za to dođe vrijeme.

Tramp smatra Kima vrlo talentiranim bez obzira na nedostatak ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

– Kim je vrlo pametan pregovarač. On je puno drugačiji od drugih vođa – izjavio je Tramp.

Kazao je i kako će provedbu denuklearizacije pratiti posmatrači obiju Koreja kao i međunarodni posmatrači. Dodao je i da se obavezuje da će zaustaviti američko-korejske vojne vježbe.

Htio bih da vojne vježbe izvodimo kod kuće, ali to trenutno nije dio jednadžbe. Ali, zaustavit ćemo ratne igre – najavio je.

Tramp je na početku obraćanja zahvalio domaćinima te premijerima susjednih zemalja.

– Protekla 24 sata bila su nevjerovatna. Zapravo, posljednja tri mjeseca su takva. Sjeverna Koreja mogla bi postati zaista nevjerovatno mjesto. Spremni smo otvoriti novo poglavlje u historiji. Prošlost ne smije definirati budućnost. Moj susret s Kimom bio je iskren, direktan i produktivan. Svi mogu ratovati, ali samo rijetki mogu postići mir. Kim se upravo vraća u Koreju, i siguran sam da će se odmah po povratku početi baviti onim što smo dogovorili – izjavio je Tramp novinarima.

Šta piše u deklaraciji?

Nakon historijskog samita u Singapuru, predsjednik SAD i sjevernokorejski lider potpisali su deklaraciju. Iako Tramp i Kim nisu odmah objavili šta piše u deklaraciji koja je potpisana, ona je podijeljena prisutnim novinarima.

Deklaracija sadrži četiri ključne tačke:

1. SAD i Sjeverna Koreja posvećene su uspostavljanju novih odnosa između dvije zemlje u skladu sa željama naroda obje države za mirom i prosperitetom.

2. SAD i Sjeverna Koreja će zajedno raditi na izgradnji dugotrajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluotoku.

3. U skladu s deklaracijom iz Panmunjoma, koja je potpisana 24. aprila, Sjeverna Koreja obavezuje se da će raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

4. SAD i Sjeverna Koreja obavezuju se na povratak ratnih zarobljenika i onih koji su nestali u borbama, što uključuje povratak onih koji su već identificirani u svojim zemljama.

U Sjevernoj Koreji kao da se historijski sastanak nije ni dogodio

Državna televizija Sjeverne Koreje danas je uobičajeno počela prikazivanjem programa u šest sati, međutim, ni u jednom trenutku nisu spomenuli historijski sastanak njihovog lidera Kim Jong-una s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump).

Vijest o sastanku dvojice lidera će danima biti glavna tema svjetskih medija, ali čini se ne i sjevernokorejskih.

Voditeljica KCTV jutros je umjesto o sastanku, izvijestila o Kimovoj posjeti Singapuru i obilasku grada, bez prikazivanja snimaka ili fotografija lidera.

Ono što je pričala pokopilo se i s člankom objavljenim u ”Rodong Sinmun”, glasilu vladajuće stranke.

U tekstu glasila navodi se samo da je Kim ”11. juna posjetio nekoliko lokacija tokom svog obilaska Singapura.”

Podsjećamo, KCTV je u jučerašnjem prilogu koji je trajao nešto više od šest minuta izvijestila da će se njihov lider sastati s “velikim i voljenim predsjednikom SAD Donaldom Trampom.”

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj