IAKO JE UČESTVOVALA U NJENOM OSNIVANJU: Austrija napušta Centralnoevropsku inicijativu

Austrija će se povući iz Centralnoevropske inicijative, čiji je nekada bila osnivač, prenose agencije. Inicijativa CEI, koja trenutno okuplja 18 država, osnovana je 1989. godine, s ciljem da podstakne ekonomsku i kulturnu saradnju centralnoevropskih država, kao i približavanje regije. Indikativno je kako izlazak Austrije iz CEI-a dolazi nekoliko dana nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina ovoj zemlji.

Austrija je u CEI-ju zauzimala vodeću ulogu te je mjesto generalnog sekretara rotiralo između Austrije i Italije. Posljednji generalni sekretar iz Austrije bila je Margot Klestil-Loeffler, supruga bivšeg šefa austrijske države, a koja se nakon svađe povukla iz ove organizacije i sada u Ministarstvu vanjskih poslova vodi sektor za Rusiju.

Dalje učešće Austrije u CEI-u nije svrsishodno, ističe Ministarstvo vanjskih poslova ove države. Format te organizacije ne odgovara više kao ranije za suočavanje s evropskim izazovima današnjice, dodaje se iz te ustanove.

Integracija jugoistočne Evrope u strukture Evropske unije podržava se bolje direktno, smatra Ministarstvo vanjhskih poslova i dodaje kako je zbog toga istupanje iz CEI-ja mjera koja se može shvatiti kao optimizacija tih austrijskih napora. Pored toga, naglašava zvaničan Beč, moguće je time personalne i finansijske kapacitete bolje objediniti.

Šteta što ćemo imati jedan kontakt manje

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, koji je bio suosnivač CEI, izrazio je žaljenje zbog odluke Beča. “Šteta što ćemo imati jedan kontakt manje posebno u regionu gdje su nam potrebni kontakti”, rekao je on bečkom dnevniku „Standard”.

Prema njegovim riječima, Austrija sama prepušta uticaj “neliberalnoj Mađarskoj” koja se sve više ekonomski i diplomatski angažuje u regionu.  Pored toga, smatra, da se olako istupa iz organizacije u kojoj je članica i Bjelorusija.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj