POGLEDAJTE HISTORIJSKI TRENUTAK RUKOVANJA DVA LIDERA! Trump: Riješit ćemo veliku dilemu; Kim: Bit će izazova, ali surađivat ćemo

U Singapuru u noći s ponedjeljka na utorak po našem vremenu susreli su se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un . Obojica lidera su oko 2:30 po srednjoevropskom vremenu napustila hotele u kojima su odsjeli i zaputili se na dogovorenu lokaciju summita, na kojoj su se, nakon 15-ak minuta protoklarnog druženja,  upustili u 40-ak minuta dug razgovor u četiri oka, odnosno samo uz prisutnost prevoditelja.

U obraćanju novinarima uoči sastanka predsjednik SAD Donald Tramp je kazao da se izuzetno raduje samitu.

– Osjećam se odlično. Imat ćemo vrhunski razgovor u čiji uspjeh ne sumnjam. Bit će to veoma uspješni razgovori! Velika mi je čast, ne sumnjam u odlične odnose između Sjeverne Koreje i SAD – kazao je Tramp kroz osmijeh, nakon godina tenzija i svađa između dvije države.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un osvrnuo se na prošlost dvije države i istakao da nije bilo nimalo lako doći u poziciju u kojoj se sada nalaze.

– Nije bilo jednostavno doći do ovdje. Naša prošlost i stare pedrasude bili su prepreka za ovaj sastanak i napredak. No, sve to smo prevazišli i danas smo ovdje – kazao je Kim Jong-un.

Dok su dolazili jedan prema drugome, prisutni su mogli načuti Kima kako na engleski pozdravlja Trumpa: – Drago mi je što se vidimo, gospodine predsjedniče.

Trump i Kim su završili sastanak u četiri oka koji je trajao 41 minutu te su ponovno kratko izašli pred fotoreportere.

Bilo je vrlo dobro. Vrlo dobro. Imamo sjajan odnos. Hvala vam, rekao je Trump novinarima, ignorirajući njihova pitanja.

Jedan od snimatelja koji je zabilježio šetnju dvojice lidera kaže da je čuo prevoditelja kako Trumpu govori da je Kim izjavio da je ‘ovdje puno ljudi koji će sve ovo doživjeti kao SF film’.

Dvojica lidera sada su u konferencijskoj sali u društvu svojih izaslanstava i nastavljaju razgovore.

Uspjet ćemo, moglo se čuti Trumpa na početku ovog sastanka.

– Riješit ćemo velik problem, veliku dilemu, radit ćemo zajedno na tome, dodao je Trump.

– Bit će izazova, ali surađivat ćemo, kazao je Kim.

 

 

(Global CIR/Agencije/Jutarnji)

 

Objavljeno u:

Komentiraj