USKORO POČETAK PRISTUPNIH PREGOVORA: Čelnici EU čestitali Makedoniji i Grčkoj

Visoka predstravnica EU Federica Mogherini i eurokomesar za proširenje Johannes Hahn čestitali su premijerima Makedonije i Grčke postizanje dogovora za rješavanje spora oko imena.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Hahn i Mogherini očekuju da Savjet EU potvrdi preporuku Makedonije za početak pregovora sa Unijom.

“Ovo ne samo što je zasluženo kao priznanje značajnim reformskim rezultatima te zemlje, već će doprinijeti i potpunoj primjeni dogovora u interesu dve zemlje, regiona i Unije u cjelini”, navodi se u saopštenju.

Čestitkama iz EU se na Twitteru priključio i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, zahvaljujući premijerima što su nemoguće napravili mogućim.

Dogovor koji su danas poslije podne u telefonskom razgovoru postigli premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, “toplo je pozdravio” medijator UN u tom dvoipodecenijskom sporu, američki diplomata Matthew Nimetz.

Uz čestitke dvojici premijera, on je naveo da ne sumnja da će taj dogovor dovesti do perioda poboljšanih odnosa dvije susedne zemlje i naroda.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj