BROD SA MIGRANTIMA IZAZVAO BURU: Nakon Macronovih izjava o ‘italijanskom cinizmu’, Rim pozvao francuskog ambasadora

Italija je pozvala francuskog ambasadora na konsultacije nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron kritizirao ono što je nazvao italijanski cinizam i neodgovornost zbog odbijanja da primi broda sa više od 600 migranata.

Iz Macronovog ureda u utorak je saopćeno da Francuska ne želi da “započne presedan” koji bi nekim evropskim zemljama dozvolio da krše međunarodne zakone i da se oslanjaju na druge članice EU da preuzmu migrante.

Italija je rekla da namjerava migrante s prekrcanog humanitarnog broda Aquarius prebaciti u utorak na druge brodove kako bi otplovili prema Španjolskoj, koja je u ponedjeljak neočekivano ponudila da će ih primiti, nakon što su to odbile Italija i Malta. Na brodu od nedjelje pluta u središnjem Mediteranu 629 migranata, uključujući 11 djece i sedam trudnica.

Macron je osudio blokadu Aquariusa, kazavši da je po međunarodnom zakonu Italija trebala primiti izbjeglice. “Postoji visok stupanj cinizma i neodgovornosti u ponašanju talijanske vlade oko ove dramatične humanitarne situacije”, rekao je Griveaux navodeći da je to Macron rekao kabinetu.

Glasnogovornik Macronove stranke Gabriel Attal išao je i dalje rekavši: “Od talijanske vlade mi se povraća”.

Italija je odbacila francuske kritike, a dobila je potporu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je prijatelj novog talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija. “Bilo je tako depresivno slušati godinama da je nemoguće zaštititi pomorske granice”, rekao je Orban novinarima u Budimpešti. “Snaga volje vratila se u Italiju”.

Liječnici bez granica (MSF), koji upravljaju Aquariusom i drugim brodom SOS Mediteranne, upozoravaju da plovidba do Valencije traje pet dana.

MSF smatra da je sigurnost ljudi ispred politike. Bolja bi opcija bila da ih se smjesta iskrca u najbližu luku nakon čega bi ih se moglo prebaciti u Španjolsku ili neku drugu sigurnu zemlju na skrb i daljnju pravnu obradu”, priopćili su Liječnici bez granica. Novooformljena talijanska vlada, međutim, ne popušta, usprkos upozorenjima da se na moru najavljuje i oluja. Salvini ne dopušta da strane nevladine udruge (NGO) diktiraju uvjete te također želi primorati ostale članice EU da preuzimaju migrante sa Sredozemlja.

 

“Italija odbacuje ‘licemjerne lekcije’ iz Pariza”

Talijanska vlada priopćila je u utorak da odbija da joj “licemjerne lekcije” dijeli zemlja poput Francuske koja okreće glavu od migrantskog pitanja, nakon što je Pariz osudio odluku Rima da na svoje tlo ne primi više od 600 migranata s broda Aquarius.

Izjave koje se tiču (humanitarnog broda) Aquariusa koje dolaze iz Francuske su iznenađujuće”, stoji u izjavi vlade, u kojoj se naglašava da “Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koja radije okreće glavu kada se radi o pitanju imigracije”. Francuska je ranije u utorak uputila kritike novoj talijanskoj vladi nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s Aquariusa.

Španjolska je neočekivano u ponedjeljak ponudila da primi skupinu migranata koji su spašeni uz libijske obale tijekom vikenda. Međutim, humanitarni brod Aquarius je prekrcan što čini četverodnevni put do Španjolske iznimno opasnim. Stoga su migranti prekrcani na još dva talijanska broda u utorak, prije nego će krenuti na put prema zapadu. Time je ostao samo jedan humanitarni brod koji patrolira oko libijske obale. Aquariusu će trebati desetak dana da otplovi do Španjolske i vrati se, čime nizozemski Sea Watch 3 ostaje sam kod Libije u potrazi za migrantima.

Primili smo “gestu solidarnosti od Španjolske. Ta gesta nije došla od Francuske, koja je višekratno usvajala mjere koje su oštrije” u smislu prihvata migranta, kaže se u tekstu talijanske vlade.

Macron bi u petak trebao primiti novog talijanskog premijera Giuseppea Contea uoči Europskog vijeća 28. i 29. lipnja, a posebno važna tema njihovog sastanka upravo je pitanje migranata.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj