KIM PRIHVATIO POZIV DA POSJETI WASHINGTON: Trump me razumije!

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un saopštio je da je “hitno” neophodno da Sjeverna Koreja i SAD prekinu sa “iritirajućim i neprijateljskim vojnim akcijama jedno protiv drugog”, tokom razgovora sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, saopštila je nacionalna novinska agencija Severne Koreje KCNA.

Kim je na sastanku u utorak rekao da bi Pjongjang i Vašington trebali prestati sa provociranjem, kao i preduzeti pravne, institucionalne korake kako bi to i osigurali, prenosi Rojters.

U izvještaju sjevernokorejske agencije navodi se da je Kim rekao da Tramp to “razumije” i da je obećao da će obustaviti vojne vježbe SAD i Južne Koreje tokom trajanja pregovora sa Sjevernom Korejom.

Poslije sastanka pozivi: Tramp u Pjongjangu, Kim u Vašingtonu

Poslije historijskog samita u Singapuru, Donald Tramp je pozvao Kima Džonga Una da posjeti SAD, dok je sjevernokorejski lider uputio poziv američkom predsjedniku da posjeti Pjongjang.

Kako prenosi sjevernokorejska agencija KCNA obojica su prihvatili pozive, prenosi Rojters.

“KIm Džong Un pozvao je Trampa da posjeti Pjongjang u pogodno vrijeme, a Tramp Kima da posjeti SAD. Dvojica lidera su rado prihvatila pozive”, navodi KCNA

“Prisustvo SAD u Južnoj Koreji važno za bezbjednost Istočne Azije”

Prisustvo američke vojske u Južnoj Koreji i zajedničke vježbe su od vitalnog značaja za bezbjednost Istočne Azije, izjavio je japanski ministar odbrane Icunori Onodera, a povodom najave američkog predsjednika Donalda Trampa da će obustaviti “ratne igre” sa Sjevernom Korejom.

On je dodao da bi Japan volio da nastavi zajedničke vojne vježbe sa SAD, ali i da će nastaviti da se pridržava planova kako bi podstakao svoju odbranu od mogućeg udara balističkog projektila iz Sjeverne Koreje, prenosi Rojters.

– Rješavanje nuklearnih, raketnih problema i otmica su naš konačni cilj. Mi bismo željeli da Severna Koreja napravi promjene politike na vidljiv način – rekao je Onodera, prenosi Kjodo.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj