NOVI NAPAD SAUDIJSKE KOALICIJE: Krvave borbe za glavnu luku u Jemenu, ugroženi milioni ljudi

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom sastavljena od plaćenika iz nekoliko država, započela je napad na grad Hodeidu, glavnu luku u Jemenu. Riječ je o jednoj od malobrojnih preostalih humanitarnih linija u ovoj ratom razorenoj zemlji.

Plaćenici iz Sudana/Toto: Agencije

Operacija zauzimanja vitalne luke, koju kontrolišu Huti, pokrenuta je jutros pošto su ‘pobunjenici’ odbacili ultimatum i odbili da predaju grad do utorka, što je rok koji su im ponudili Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi El Arabija.

Žila kucavica za protok humanitarne pomoći

Ponovno zauzimanje Hodeide je od ključne važnosti za Saudijsku Arabiju.  Tokom cijelog sukoba s Hutima, Rijad je pokušavao da blokira pristaništa ove luke, tvrdeći da se koriste za krijumčarenje oružja. Organizacije za zaštitu ljudskih prava često su pozivale da se luka ostavi otvorenom jer je vitalna za dopremanje pomoći civilima.

Humanitarne organizacije upozoravaju da bi nova bitka za Hodeidu dovela do humanitarne katastrofe. Jedna od prvih vijesti je da je sravnjena sa zemljom misija Ljekara bez granica.

“Ako se uzmu u obzir humanitarne implikacije, pozivamo sve strane da se uzdrže od napada”, rekao je za RT Danijel Gorevan, portparol Norveškog vijeća za izbjeglice.

“Hodeida je gusto naseljena, i naša predviđanja govore da bi se u unakrsnoj vatri našlo oko 100.000 ljudi. To je, u suštini, žila kucavica za milione ugroženih stanovnika Jemena. Humanitarna pomoć je potrebna za 22 miliona ljudi, a roba, gorivo i lijkovi koji prolaze kroz Hodeidu su za te ljude od životnog značaja”, rekao je on.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj