ZBOG NAVODNE PRISTRASNOSTI: Mladić traži izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka

Odbrana prvostepeno osuđenog bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je izuzeće troje sudije iz žalbenog postupka navodeći da su pristrasni zbog ranijih odluka koje su donijeli u Haagu, javlja BIRN.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su naveli da bi Mehanizam za međunarodne tribunale – pravni nasljednik Haškog suda – trebao isključiti Theodora Merona, Carmela Agiusa i Liu Daquna iz žalbenog postupka Mladiću jer su „pristrasni“. U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Agius i Daqun pisali a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni „neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića“.

U odnosu na Merona, navodi se da je ovaj sudija predsjedavao Vijećima koji su osudili Radislava Krstića i Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić „namjeravao da ubije bosanske Muslimane“, te da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi advokati su naveli da je Agius bio član Vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun usčestvovao u odluci u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih opština. Žalbe na tu presudu najavili su i Odbrana i haški tužioci, a postupak se vodi pred Mehanizmom. Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj