KANCELARKA MERKEL KAO KLJUČNI FAKTOR MIRA I STABILNOSTI! Vučić: Okanimo se zavjereničkih teza, Njemačka je naš najznačajniji privredni partner i to se neće mijenjati ni u narednih 20 godina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji budućeg sedišta ambasade Njemačke u Beogradu i tom prilikom istakao da će ta zgrada biti svjedok važnih razgovora Srbije, u kojima Njemačka igra jednu od ključnih uloga.

“Uvjeren sam da će ova zgrada krasiti jednu od najljepših ulica u Beogradu, Ulicu kneza Miloša, ali da će biti i svjedok važnih razgovora Srbije u kojima Njemačka igra jednu od ključnih uloga”, ističe Vučić.

Vučić je izrazio veliku zahvalnost kancelarki Angeli Merkel, koja je svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenošću doprinijela očuvanju mira i stabilnosti u regionu, posebno pokretanjem Berlinskog procesa, koji Srbija podržava.

“Znam da u našoj zemlji kada ljudi čuju sintagmu ‘mir i stabilnost’, obično misle da je riječ o političkim floskulama. Nije, ne postoji ništa važnije od toga, ne postoji ništa značajnije od toga”, smatra Vučić.

Napominje da je povećanje plata i penzija i održavanje toga na zdravim nogama moguće kada imamo mir i stabilnost.

Kao što je Helbah rekao, mi i danas živimo u regionu u kojem ima mnogo problema, a ne da neko predviđa da će ih biti za 10 godina. Rekao bih da je ekonomska saradnja između naše dvije zemlje na izuzetnom nivou, Njemačka je postala prvi partner Srbije u trgovinskoj razmjeni i to se neće mijenjati u narednih 20 godina, to je izvjesno. Takođe je i najveća zemlja izvoznik i najveća zemlja uvoznik proizvoda iz Srbije. Preko 45. 000 radnika zaposleno je u njemačkim kompanijama u Srbiji“, dodaje Vučić.

Zavjereničke teze

“Moramo sebe da mijenjamo, popravljamo, da unaprijeđujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti”, istakao je Vučić.  ‘Morat ćemo’, kaže, ‘da radimo više, da bi zaradili više novca, da ne tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo.’

“Kad to promijenimo, bićemo jedna od najuspješnijih nacija u EU, gdje god da budemo”, rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u mijenjanja sebe i sopstvenih navika.

“Da pobjegnemo od zavjereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promijenimo zemlju, da razmišljamo o djeci i da znamo da rad donosi najbolji rezultat”, primetio je Vučić.

Svoj govor je zavšio riječima: ‘Živjelo prijateljstvo Srbije i Njemačke’.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj