NAKON KONTROVERZNOG FILMA ‘OTETO KOSOVO’: Češki reditelj najavio novi projekat u kojem negira genocid u Srebrenici

Filmski reditelj iz Češke Vaclav Dvoržak počeo je snimati svoj novi dokumentarni film u kojim, kako sam najavljuje, želi negirati genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, iako je isti potvrđen presudama Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Govoreći o svom projektu, on navodi da se želi suprostaviti ”lažima o Srebrenici koje zapadni mediji više od dvije decenije iznose u svjetsku javnost”.

„Zbog istorijske istine potrebno je da se demantuje serija laži o navodnom genocidu nad srebreničkim Bošnjacima i da se ispriča priča o srpskim žrtvama u Srebrenici za koje šira javnost ne zna“, poručuje češki reditelj u svojoj šokantnoj izjavi zbog koje bi da se ona odnosila na Holokaust vjerovatno završio u zatvoru.

Dvoržaka u svom kontroverznom filmu navodno želi prikazati ”kako je počeo rat u BiH”, a prema njegovom riječima rat su počeli Bošnjaci, ‘koji su se za to odranije spremali te slali mladiće na obuku i na hrvatska ratišta’.

Isti autor  potpisuje i režiju dokumentarnog filma „Oteto Kosovo“, koji je svjetlo dana ugledao prije nekoliko godina, a u kojem amnestira režim Slobodana Miloševića od bilo kakve odgovornosti za razbijanje Jugoslavije i dešavanja tokom ratova devedesetih.

Budući da su Vijeće Evrope i Evropski parlament  usvojili rezolucije o osudi genocida nad Bošnjacima  u Srebrenici, ovaj film će zasigurno biti zabranjen u državama EU, ali svoju publiku će vjerovatno naći u ilegalnim nacističkim podrumima država Višegradske grupe.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj