NASTAVLJENO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU! Anastasijević: SDB Srbije ostvarivala Miloševićev plan za nove granice

Beogradski novinar Dejan Anastasijević posvjedočio je u haškom procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija da su “Crvene beretke” i druge formacije pod kontrolom Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, tokom ratova u BiH i Hrvatskoj, na terenu ostvarivale plan Slobodana Miloševića za “uspostavljanje novih granica između republika”.

“Govorilo se jako mnogo o novim granicama… Te granice je definisao Vojislav Šešelj – tada formalno u opoziciji, ali u milosti vlasti – na liniji Karlovac-Ogulin-Karlobag-Virovitica… To je, kratko rečeno, ‘Velika Srbija’”, kazao je Anastasijević svjedočeći u korist Haškog tužilaštva.

Dodao je da “Milošević to nije otvoreno govorio, ali jesu njegovi saradnici i političari koji su uživali podršku njegove stranke”.

Prema optužnici, Stanišić, koji je bio šef SDB-a Srbije, i njegov pomoćnik Simatović bili su protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

Stanišić i Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije u Hrvatskoj i BiH, koje su, prema optužnici, činile “Crvene beretke” i druge jedinice SDB-a Srbije.

SDB u službi Miloševićeve politike

Anastasijević, koji je tokom ratova u Hrvatskoj i BiH bio novinar nedjeljnika Vreme, izjavio je da je za ostvarivanje Miloševićevog plana “uspostavljanja novih granica između republika” bila “ključna upotreba SDB-a Srbije zato što su radnje koje su bile sprovođene u tom cilju bile ilegalne i po zakonima Srbije i po međunarodnom pravu”.

Bilo je to “borbeno intervenisanje u stranoj državi”, za koje je “tajna služba bila idealna”, rekao je svjedok.

Da je Simatović bio komandant “Crvenih beretki”, Anastasijević je, kako je kazao, prvi put čuo u novembru 1993. godine od Dragoslava Bokana, beogradskog reditelja, za koga je rekao da je tada bio “komandant jedne od paravojnih formacija u zapadnoj Slavoniji”.

“Kasnije se potvrdilo, na mnogo drugih načina i iz mnogo drugih izvora, da su ‘Crvene beretke’ borbena jedinica SDB-a Srbije”, kazao je svjedok.

Stanišića i Simatovića je Anastasijević “zbog prirode Službe” svrstao među “najvažnije ljude” za ostvarivanje Miloševićevog plana. Kao ilustraciju Stanišićeve tadašnje moći, naveo je da je on jedini mogao da u Miloševićev kabinet uđe “bez kucanja i najave”.

Po svjedoku, taj plan je ostvarivala neformalna grupacija zvana “vojna linija”, koju su, pored Stanišića i Simatovića, činili izabrani pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA), policije Srbije i drugih institucija. Za postojanje “vojne linije”, Anastasijević je, po sopstvenim riječima, čuo s proljeća 1992. od tek smijenjenog šefa kontraobavještajne službe JNA, generala Aleksandra Vasiljevića, a kasnije su to potvrdili i drugi izvori.

Smjenjivanje Vasiljevića i 40 drugih “titoističkih generala” u maju 1992. godine bilo je, po Anastasijeviću, dio “instrumentalizacije JNA” za ostvarivanje Miloševićevog plana.

“Vojna linija” radila je na “pripremi rata”, odnosno na “naoružavanju i organizovanju Srba van Srbije, kao i na organizovanju jedinica iz Srbije koje bi ih branile od vlasti Hrvatske i BiH i pripremile odvajanje”, izjavio je Anastasijević.

Kako je svjedok rekao, bilo je “logično” da je Franko Simatović, kao komandant “Crvenih beretki”, “morao igrati jednu od vodećih uloga” u “vojnoj liniji”, te da je bilo “potpuno nezamislivo da je Simatović radio na svoju ruku bez odobrenja Jovice Stanišića”.

Uspostavljanje  paradržava

Anastasijević je posvjedočio i da je “vojna linija” svoj cilj ostvarila već polovinom 1992. godine, kada su Srbi u Hrvatskoj i BiH “uspostavili svoje paradržave i imali kontrolu nad teritorijama koje su zauzeli”.

Samim tim je podrška vlasti u Beogradu tim “paradržavama” mogla postati otvorena, a ne prikrivena, preko “vojne linije”, kao do tada, napomenuo je svjedok.

Iako je, u sažetku Anastasijevićeve izjave, tužilac Douglas Stringer naveo da je on bio “očevidac zločina” u Vukovaru, svjedok je kazao da “nije vidio kako nekog ubijaju”.

“Ja nisam vidio da nekog ubijaju, ali sam vidio kako nekog okrvavljenog čovjeka odvode iza kuće i zatim sam čuo pucnjavu. Mogu samo da pretpostavim šta se desilo”, rekao je on.

Anastasijević je izjavio i da su se “srpski mediji koristili propagandom kako bi započeli i održavali rat”.

Pošto je tužilac Stringer u sudnici pustio izvještaj novosadske televizije o srpskim žrtvama “masakra” pronađenim u dvorištu vukovarske bolnice, Anastasijević je tvrdio da su to zapravo bili “pacijenti preminuli u bolnici”.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Anastasijevića, Stanišićeva Odbrana nastaviće u četvrtak, 14. juna.

 

(Global CIR/BIRN/Agencije)

Komentiraj