SKANDAL ISPLIVAO NAKON 11 GODINA: Nacistička zastava vijorila se na vozilu australske vojske u Afganistanu

Australski vojnici izvjesili su nacističku zastavu za vrijeme jedne od operacija u Afganistanu što je vojska tada ocijenila “lošom šalom” a premijer Malcolm Turnbull u četvrtak potezom koji je “potpuno neprihvatljiv”.

Australska televizija ABC objavila je fotografiju tog incidenta koji se dogodio još 2007, navodeći jedan vojni izvor koji je kazao da se prije radilo o “lošoj šali” nego o neonacističkom činu, prenosi Hina. “Zastava se kratko vijorila na jednom vozilu australske vojske 2007. Zapovjednik ju je odmah uklonio”, pojasnilo je ministarstvo odbrane koje navodi ABC.

Kontraverzno ponašanje

Zastava je uklonjena, a odgovorni kažnjeni“, rekao je premijer.

Australska vojska prisutna je u Afganistanu od 2001. Godine 2007, kada se dogodio incident, bilo je raspoređeno gotovo 900 australskih vojnika. Ta je epizoda otkrivena upravo u vrijeme kada se govori o vrlo kontroverznom ponašanju australskih vojnika u Afganistanu, gdje ih trenutno ima još gotovo 300.

Elitne australske jedinice optužene su za ratne zločine u tajnom dokumentu do kojeg su u junu došli australski mediji. O tome je potom otvorena istraga.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj