DOBRA VIJEST IZ BRISELA: EU povećava budžet za Zapadni Balkan 20 odsto

Komesar za pregovore o proširenju Johannes Hahn najavio je povećanje bužeta za pretpristupnu pomoć ( IPA III) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima sa 12,5 na 14,5 milijardi eura za period od 2021 do 2027. godine.

“Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkan”, kaže Hahn.

Fondovi služe kao podrška EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje Uniji i sprovođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.

Hahn je najavio i promjenu u načinu finansiranja koje se pomjera sa finansiranja specifičnih zemlja ka tematskom finansiranju.

“To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji kako bi stvorili neku vrstu takmičenja i pogurali zemlje i kandidate da se brže kreću naprijed. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana”, poručio je Hahn.

Ocijenio je da će reformirani i povećani budžet omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažirane na putu pristupanja Uniji kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u blizni granica EU.

Povećanje budžeta za spoljne poslove

Za naredni budžetski period Evropska komisija predložila je povećanje ukupnog bužeta za spoljne poslove EU na 123 milijarde eura što je povećanje od 30 odsto u odnosu na trenutni budžetski period.

Tako se udio budžeta za spoljnu politiku EU u ukupnom bužetu Unije povećava sa trenutnih 6 šest na devet odsto.

“Više resursa za više akcija pouzdanog, predvidljivog, kooperativnog globalnog igrača – to upravo ono što naši građani i naši partneri očekuju od EU u ovim problematičnim vremenima. To je priznanje dodate vrijednosti rada EU na spoljnoj politici. Zajedno možemo imati uticaj koji nijedna država članica za sebe ne može imati u današnjem svijetu”, poručila je šefica EU diplomatije Federica Mogherini.

U okviru bužeta za spoljne poslove EU, pored Fonda za pretprstupnu pomoć, nalaze se i Fond za razvoj i međunarodnu saradnju (89,2 mijarde eura), Fond za humanitarnu pomoć (11 milijardi eura), Evropski fond za nuklearnu sigurnost ( 300 miliona eura), Investicioni okvir za spoljne poslove, a predloženo je i osnivanje fonda Evropske mirovne pomoći.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj