ANGELA MERKEL NAKON SUSRETA SA STOLTENBERGOM: Povećat ćemo budžet za odbranu, ali nećemo izdvajati dva posto BDP-a za NATO

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je izjavila da će njena zemlja povećati izdvajanja za odbranu, ali da do 2025. godine neće moći dostići cilj od dva posto Bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove NATO-a.

U obraćanju u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Merkel je poručila da je Njemačka i dalje krajnje posvećena ispunjavanju ciljeva NATO-a, dogovorenih na samitu Alijanse u Velsu 2014. godine, napominjući kako Berlin ipak, u srednjoročnoj perspektivi neće moći ispuniti cilj koji se tiče izdvajanja dva posto BDP-a za finansiranje NATO pakta.

“Cilj iz Velsa je bio da se u narednih deset godina naši odbrambeni budžeti razvijaju tako da se krećemo prema cilju od dva posto izdvajanja. Upravo to i pokušavamo uraditi, u to nema nikakve sumnje”, rekla je Merkel.

Dodala je kako je u tom smislu potrebno biti mnogo realniji, naglasivši da Njemačka neće moći ispuniti cilj NATO-a.N Napomenula je kako će narednih godina izdvajanja za odbranu u Njemačkoj porasti i da će do 2024. godine dostići 1,5 posto BDP-a.

Vojska EU

Američki predsjednik Donald Trump je ranije kritikovao Njemačku i druge evropske saveznike unutar NATO-a za nedovoljan angažman po pitanju zajedničke odbrane i pokušaje da odgovornost prenesu na SAD.

Sa druge strane, zemlje EU planiraju formiranje vlastitih obrambenih snaga za koje je već izdvojen pozamašan budžet i usvojeni potrebni sporazumi.

Cijeli proces je ubrzan nakon BREXIT-a budući da je Velika Britanija bila najveći protivnik uspostave vojske EU.

Stoltenberg: Moramo sačuvati transatlantske odnose radi sigurnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako unutar Alijanse postoji konsenzus o potrebi spremnosti jedinica NATO-a za moguće intervencije kako bi bili uspješniji kada je riječ o novim izazovima u svijetu.

U obraćanju na konferenciji za medije nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Stoltenberg je istakao da odnosi s Rusijom nisu bez problema, napominjući da je ipak potrebno nastaviti dijalog s Moskvom u cilju povećanja transparentnosti i minimiziranja mogućih rizika.

Naglasio je kako će uskoro biti donesena odluka po pitanju borbe protiv terorizma s ciljem uspostave veće stabilnosti u svijetu.

“Pripremit ćemo novu misiju za obuku kako bi Iračani mogli uspostaviti stabilnost u zemlji i kako se ISIS ponovo ne bi vratio na to područje. Naš doprinos u toj zemlji je značajan kada je u pitanju borba protiv globalnog terorizma”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je i kako će NATO finansirati snage sigurnosti Afganistana sve do 2024. godine u cilju uspostave mira u toj zemlji kao i konsenzusa između različitih grupa.

Istakao je da među zemljama članicama NATO-a postoje razmimoilaženja oko određenih pitanja kao što su trgovina i klimatske promjene.

“Uprkos različitim stavovima koje imamo, moramo sačuvati naše transatlantske odnose i dalje ih produbljivati. To je važno zbog naše sigurnosti”, kazao je Stoltenberg.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj