JOŠ JEDNO ‘NE’ TALIJANSKOG MINISTRA UNUTARNJIH POSLOVA: ‘Dva broda s izbjeglicama ne smiju uploviti u talijanske luke’

Talijanski tvrdolinijski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini obećao je u subotu da će još dvjema humanitarnim udrugama za spas migranata zabraniti uplovljavanje u talijanske luke.

Zabrana se primjenjuje za udruge Sea-Watch i Mission Lifeline, napisao je čelnik Lige, ekstremno desne antiimigrantske stranke na Facebooku.

“Ti bi ljudi trebali znati da Italija više ne želi pomagati u poslu oko ilegalne imigracije, pa će morati naći druge (ne talijanske) luke kamo će ići”, napisao je.

Salvini je rekao da su obje udruge smjestile svoja plovila blizu libijske obale kako bi “skupljale teret sastavljen od ljudskih bića koja su krijumčari napustili na moru”.

Prije nekoliko dana Italija je odbila dopustiti da pristane brod francusko-njemačko-talijanske humanitarne udruge SOS Mediterranee i medicinske udruge Liječnici bez granica (MSF).

Nakon što ga je odbila i Malta, brodu Aquariusu je ponuđeno pristajanje u Španjolskoj te je prisiljen proći dugačak i opasan put u Valenciju. Očekuje se da će ondje pristati tijekom vikenda.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj