SUSRETOM DOMINIRAO PROBLEM MIGRACIJA: Conte predlaže radikalne promjene, Macron reformu evropskog sistema azila

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u Parizu, poslije sastanka sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, na duboku reformu sistema Evropske unije za dobijanje azila, poznatijeg kao Dablinski sporazum.

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu da Italija radi na prijedlogu za “radikalnu promjenu paradigme” u načinu na koji Evropa upravlja migrantskom krizom, a koji bi se fokusirao na zemlje porijekla i tranzita migranata.

Conte je naveo da postojeća pravila EU za dobijanje azila jednostavno ne funkcionišu.

Prema njegovim riječima, Italija planira da od 1. jula, kada Austrija preuzima predsedavanje EU, predloži “integrisani” pristup migracijama.

Conte je naveo da je vrijeme da se “okrene novi list” poslije spora Italije i Francuske oko spasilačkog broda sa više od 600 migranata koje je Italija odbila da primi, a koji su na kraju završili u Španiji.

Macron za bolju zaštitu granica

Italijanski premijer predložio je da se prihvatni centri za migrante otvore u zemljama njihovog porijekla, posebno misleći na afričke zemlje iz kojih sve više migranata pokušava da stigne do Evrope, navodi agencija France-Presse i dodaje da je Macron pozdravio prijedlog svog italijanskog kolege.

Macron je rekao da centri za migrante treba da budu otvoreni u zemljama porijekla, ukjučujući i Libiju, odakle veliki broj migranata kreće na opasno putovanje ka Evropi.

Kako je naveo, većina onih koji krenu na put nemaju prava da dobiju azil u Evropi, umiru na putu ka evropskim obalama ili provedu par mjeseci u lošim uslovima u nekoj od evropskih zemalja prije nego budu vraćeni kućama.

Obradom zahtjeva za azil dok se migranti nalaze u prihvatnim centrima u svojim zemljama mogu da se izbjegnu ovi problemi, rekao je Macron.

On je zatražio i bolju zaštitu evropskih granica, navodeći da postojeći sistem ne funkcioniše.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj