‘KRAJ RATNIH IGARA’: Tokom sedmice suspenzija vojnih manevara SAD-a i Južne Koreje

Južna Koreja i SAD trebalo bi da tokom sedmice objave suspenziju vojnih vježbi, uz uslov da će ih ponovo pokrenuti ukoliko Sjeverna Koreja ne održi obećanje o denuklearizaciji, javili su danas južnokorejski mediji.

Južnokorejska novinska agencija “Yonhap” prenijela je izjavu neimenovanog državnog izvora da će suspenzija najvjerovatnije obuhvatiti obimnije vojne vježbe, a ne rutinsku vojnu obuku.

Američki predsjednik Donald Trump iznenadio je zvaničnike u Seulu i Washingtonu kada je objavio kraj “ratnih igara” nakon njegovog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom u Singapuru prošle sedmice.

Neposredno nakon njegove objave, američke snage u Koreji saopćile su da nisu dobile smjernice o obustavi manevara i južnokorejski zvaničnici kažu da pokušavaju da shvate na koje je vježbe Trump mislio.

Međutim, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je tokom sedmice da njegova Vlada treba da bude fleksibilnija po pitanju vojnog pritiska na Sjevernu Koreju ukoliko misli da bude iskrena u sprovođenju denuklearizacije.

Američko-južnokorejske vojne vježbe održavaju se svake godine i najveće su “Foal Eagle” i “Max Thunder” koje su okončane prošlog mjeseca.

Naredne veće vježbe “Čuvar slobode Ulchi” planirane su za kraj ljeta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj