MOŽETE ZAMISLITI, LUKSEMBURG JE PRIJETNJA SAD-u! Junker: Trump mi je rekao ‘Vi ste brutalni ubica’, mislim da je to bio kompliment

Američki predsjednik je šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera nekoliko puta nazvao “brutalnim ubicom”. Tramp ga je tako nazvao u kontekstu poreskih kazni Brisela za američke tehnološke kompanije u iznosu od nekoliko milijardi dolara. Sam Junker potvrdio je tu Trampovu izjavu.

“Tramp mi je prošle nedjelje rekao: ’Žan-Klode, vi ste brutalni ubica‘”, rekao je Junker. “Ovo je prvi put da je Luksemburg postao opasan za Sjedinjene Američke Države. Mislim da je ovo rekao kao kompliment, ali nisam siguran”, dodao je Junker.

Također, EU je već usvojila paket kontramjera protiv Trampovih tarifa na uvoz čelika, u kojem se predviđaju slične kontramjere za američke proizvode. ‘Sankcije’ SAD se mogu promatrati kao protuteža ranijim sankcijama nametnutim Rusiji zbog aneksije Krima.

Produžene sankcije Rusiji

Inače, 12 marta Evropska unija odlučila je produžiti sankcije ruskim zvaničnicima zbog podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. “Procjena situacije nije opravdala promjenu režima sankcija”, navodi se u saopštenju EU.

Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja i biće na snazi do 15. septembra 2018. godine. Na listi sankcija je 150 zvaničnika, među kojima poslanici i vojni zvaničnici, kao i 38 institucija i organizacija. Optužuju se za “aktivnosti koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”.

EU se usprotivila i povratku Rusije u G7+1, zbog njenog neispunjavanja uvjeta zacrtanih dogovorom iz Minska o rješenju ukrajinske krize.

Ovim potezima EU pokazuje kako je spremna voditi jedinstvenu politiku kojom će štititi svoje interese bez obzira sa koje strane dolazili nasrtaji na najbogatije ujedinjeno tržište na svijetu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj