KAKO RAZMIŠLJAJU GRAĐANI NJEMAČKE? 74 posto Nijemaca smatra da Trumpova politika direktno ugrožava mir i sigurnost u svijetu, a 88 posto je za više razgovora sa Rusijom

Nema smisla zapadnim saveznicima Sjedinjenih Država pokušavati razumjeti američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazao je njemački ministar vanjskih poslova u intervjuu za talijanski list Corriere della Serra. 

Njemački šef diplomacije to je kazao odgovarajući na pitanje o Trumpovom šokantnom uskraćivanju potpore zaključcima nedavnog summita G7, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, malo nakon što se je prethodno složio s njima.

“Iskreno, nisam siguran trebamo li pokušavati shvatiti što čine Trump i ostali. Ono što je ključno jest da dođemo do ispravnih zaključaka”, rekao je Heiko Maas.

To se odnosi ne samo na Europu, nego za cijeli Zapad, uključujući i Sjevernoatlanski savez (NATO). Tako da ne bih rekao da Zapad više ne postoji, nego radije da će slijediti različita pravila”, rekao je njemački šef diplomacije, prenosi Hina.

“Neke stvari koje smo se navikli uzimati zdravo za gotovo – posebice to da će Sjedinjene Države jamčiti ukupnu sigurnost u Europi – više nisu primjenjive”, dodao je Maas.

Njemački ministar vanjskih poslova dao je intervju uoči sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i novog talijanskog premijera Giuseppea Contea u ponedjeljak u Berlinu.

Maas je također kazao da razumije talijanske prigovore na nedovoljnu pomoć drugih zemalja EU kada je u pitanju problem migracije te da Njemačka treba biti skromnija u odnosu sa svojim partnerima. “Na nas Nijemce ne bi smjeli u Europi gledati kao na nasilnike ili na one koji govore drugima kako svijet funkcionira ili kao da uvijek znaju što je najbolje”, rekao je njemački šef diplomacije.

Kako Nijemci razmišljaju?

Velika anketa „Njemački trend”, provedena je u utorak (12.6.) i srijedu (13.6.) i donosi odgovore na brojna pitanja, prije svega na ona kakvo je raspoloženje njemačkih građana prema aktuelnim događajima u svijetu.

Kancelarka Angela Merkel je na mundijalima u Brazilu i Južnoafričkoj Republici pratila utakmice njemačke reprezentacije – 26% ispitanih smatra da sada to ne bi trebala učiniti (odnosno da ne bi trebala putovati u Rusiju), a 69% – da bi bilo dobro da ode tamo.

37% ispitanih ima razumijevanja za to da Zapad za Rusiju “predstavlja prijetnju”, ali bi 88% Nijemaca smatrala dobrim kada bi zapadne vlade više razgovarale s ruskom vladom. Oko 93 posto je stava da bi se Rusija trebala više potruditi oko dijaloga sa Zapadom.SAD i Sjeverna Koreja 84% Nijemaca smatra da je dobro što su razgovarali predsjednik SAD-a i Sjeverne Koreje Donald Trump i Kim Jong Un.

23 posto je uvjereno da će Sjeverna Koreja idućih godina provesti odredbe dogovora o „denuklearizaciji”, a 72% ne veruje da će sporazum biti proveden u djelo.Što se tiče predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, 87% ispitanih strahuje da će njegova politika dovesti do pooštravanja međunarodnih konflikata, a 74 posto da njegova politika ugrožava mir i sigurnost u svijetu, piše DW.

 

 

(Global CIR/DW/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj