PROMJENE MOGUĆE USVOJITI U FEDERALNOM PARLAMENTU BEZ HDZ-a: Da li je postignut dogovor SDA, SBB-a, DF-a i SDP-a o izbornim jedinicama?!

Četiri stranke: SDA, SBB, DF i SDP navodno su usuglasie zajednički prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. Na taj bi način bila riješena dilema provedbe izbornih rezultata u oktobru. Prijedlog bi, kako saznajemo podržala i Naša stranka, a pred Predstavničkim domom Parlamenta Federacije BiH mogao bi se naći već u utorak.

Related imageNavedeni akt bi ove stranke trebale potpisati u ponedjeljak. Predviđeno je da ga šefovi klubova ovih stranaka predlože na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za utorak..

Zakon se prema pisanju Klixa sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom PFBiH, u skladu sa demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu sa Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

Upravo u skladu sa tom ustavnom odredbom te sa drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda. Osim toga, predloženo je da se ovim zakonom omogućava razrješenje situacije u slučaju nedostatka delegata u nekom klubu i to samo u ovom izbornom ciklusu ili do promjene Ustava FBiH.

Zakon je, također, usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije, koje je dostavljeno Ustavnom sudu BiH u sklopu rasprave u predmetu po zahtjevu Bože Ljubića, a u kojem je preporučeno da se rješenje ovog pitanja traži upravo u okviru pravilnog tumačenja i primjene odredbi Ustava FBiH.

 

(Global CIR/Agencije/Klix)

Komentiraj