ENGLEZI I POLJACI VEĆ PRAVE PROBLEME: Engleski huligan pokušao oteti pištolj ruskom policajcu, Poljaci učestvovali u prvoj uličnoj tuči

Svjetsko prvenstvo u Rusiji nosi veliki rizik zbog potencijalno opasnih sigurnosnih prijetnji od tuča navijačkih skupina  i uličnih nemira do prijetnji terorističkim napadima. Nije se dugo čekalo na prve značajnije incidente, a glavni vinovnici su, ko drugi do Englezi i Poljaci, odnosno navijači dvaju reprezentacija koji dolaze iz država sa inače snažno izraženim animozitetom prema Rusiji.

Navijač pokušao da otme pištolj policajcu

Jedan engleski navijač uhapšen je zbog incidenta u vozu na putu ka Volgogradu na utakmicu reprezentacije Engleske protiv Tunisa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Agencija Reuters, pozivajući se na izvore Interfaksa iz britanske ambasade u Rusiji, navodi da je huligan pokušao otme pištolj ruskom policijacu, prije nego što ga je savladala grupa uniformisanih lica.

To nije jedini incident jer je još jedan Englez završio u bolnici nakon što je rukom slomio staklo na vozu. Reprezentacija Engleske počinje nastup na Mundijalu mečom protiv Tunisa u 20 sati u Volgogradu.

Prva tuča huligana na Mundijalu u Rusiji

Mnogi su po prvim danima na Mundijalu pomislili da nećemo vidjeti huliganske ispade u Rusiji, poput one koje su pravili upravo ruski huligani na posljednjem velikom fudbalskom takmičenju na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine. Mirna atmosfera sa stotinama hiljada različitih navijača, bez ikakvog incidenta viđena je u Moskvi i svim ostalim gradovima, sve do trenutka kada su u Rusiju stigli Poljaci.

Velika mržnja vlada između Rusa i Poljaka, koji su kroz historiju imali žestoke sukobe, a to se vidjelo i čim se u Moskvi pojavila grupa poljskih navijača. Grupa od oko 30 poljskih huligana, uglavnom iz ekipe GKS Katovice, ROW Ribnjik, Gornih Zabrze i JKS Jaroslav, šetala je Moskvom i usput provocirala, kada su ih napali huligani Dinama iz Moskve, prenosi “Telegraf.rs“.

Rusi su bili brojčano nadmoćni, bilo ih je oko 70 i izvojevali su pobjedu na ulici. Pretukli su Poljake i natjerali ih u bijeg. Nadamo se da ovakve i slične scene neće pratiti velike sportske događaje.

Kako će proći reprezentacija Argentine?

Posebno je zanimljivo kako će na ovom prvenstvu proći reprezentacija Argentine, koja je nekoliko dana prije početka Mundijala odbila odigrati prijateljski meč sa Izraelom u Jerusalemu, a zbog izraelskih zločina i blokade Gaze.

Samo par dana nakon tog herojskog čina, selektor argentinske reprezentacije optužen je za ‘seksualno uznemiravanje kuharice u kampu reprezentacije, da bi nekoliko dana poslije toga jedna od najskupljih momčadi na ovogodišnjem prvenstvu odigrala neriješeno protiv ekipe ‘kuhara i rudara’ sa Islanda.

Da li su i kako povezane ove tri priče i koliko su u vezi i sprezi sa aktuelnim geopolitičkim kretanjima, prosudite sami.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj