MOGUĆA POTPUNA OBUSTAVA PRODAJE ORUŽJA TURSKOJ! 44 kongresmena traže da se raskine ugovor o isporuci F-35 aviona Ankari

Skupina od 44 američkih kongresmena pozvala je ministra odbrane Jamesa Mattisa da raskine ugovor o prodaji F-35 vojnih aviona Turskoj ističući “zabrinutost za nacionalnu sigurnost” zbog činjenica da Turska, iako je NATO članica, nabavlja ruski S-400 protuzračni sistem.

Zahtjev dolazi manje od sedam dana prije no što Lockheed Martin planira Turskoj izručiti prvu skupinu F-35A Lighting II vojnih aviona koje je Turska naručila.

Ova situacija mogla bi dodatno i znatno zaoštriti odnose između Ankare i Washingtona. Naime, američki Senat uskoro će glasati i o suspenziji prodaje svog oružja Ankari.

Nije tajna da takvu situaciju vjerovatno priželjkuje Rusija jer bi to neimnovno dovelo do još većeg jačanja odnosa između Moskve i Ankare, a odnosi su zadnje dvije godine u popriličnoj uzlaznoj putanji.

Posao vrijedan 12 milijardi

Turska je naručila 116 F-35-ica, inače najmodernijih višenamjenskih borbenih aviona pete generacije, koji zajedno koštaju milijarde dolara.

Ako znamo da će Izrael za svojih 50 F-35I aviona, od kojih su neki već isporučeni, platiti 5.470.000.000 dolara, to bi značilo da je Turska za svojih 116 F-35A trebala izdvojiti oko 12 milijardi dolara.

Čak i ako uzmemo u obzir očekivanu manju cijenu F-35A, koja bi se trebala spustiti na 85 milijuna dolara za ‘goli’ avion (a nitko ne jamči da hoće), cijena opet ne bi trebala ići ispod 10 milijardi dolara. I to samo za avione, bez troška naoružanja i održavanja.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj