‘ZADNJI ŽIVOT ROMY SCHNEIDER’: Nova biografija slavne glumice

Nezaboravna, u svijetu poznata glumica, Romy Schneider, koja je preminula 29. svibnja 1982. godine u 43. godini tema je još jedne biografije, nedavno objavljene na 280 strana u izdanju ‘Editions du Rocher’.

Autor, galski novinar Bernard Pescuito, svoje je djelo nazvao “Zadnji život Romy Schneider”. Knjiga, napisana kao flash-back, objašnjava prošlost velike umjetnice počevši od tragične smrti. Naglašen je život koje se  stvarno odvijao pod svjetlom kamera.

-Možda se to traži cijeli život – velika bol sa kojom se poistovjećujemo neposredno prije smrti? Sa tragičnom vizijom  Célineovog “Putovanja u dubinu noći”, Bernard Pascuito je započeo biografiju posvećenu jednoj od najzanimljivijih i najnadarenijih glumica prošlog stoljeća. Nastojao je pronaći uzroke i razloge tragične sudbine predivne osobe koja nas je napustila prije 36 proljeća.

Anna – pobjeda nad zlom sudbinom

Piše: Džana Mujadžić

Deset mjeseci prije odlaska pozbnate glumice, njen 13- godišnji sin David je umro nesretnim slučajem. Glumica se nikako nije mogla oporaviti od tog gubitka, a  francuski novinar je kronološki opisao nesreće koje su pratile Romy Schneider od ranog djetinjstva.

Najnadarenije glumice su veoma osjećajne – ističe autor knjige  – i moguće je da su se proživljene  tragedije  odražavale u likovima koje je maestralno tumačila i dočaravala na poseban način!

Wolf Albach Retty, glumac i otac velike glumice je rano otišao iz njezinog života, a za sedam godina provedenih u pansionatu, majka Magda Schneider ju je posjetila tek dva puta. Nakon udaje za Harryja Mayena i rođenja sina, glumica je  razumijela kako joj suprug sistematski nastoji onemogućiti  snimanja.

Završetak života je strašan. Romy se nije  mogla pomiriti sa gubitkom Davida. Naglašeni su i dvojni odnosi majke Magde Schneider sa nacističkim režimom, ali Bernard Pascuito odbija da je manjak ‘smisla za sreću’ time uvjetovan.

Kao i brojne osobe osjećaj krivice ju je stigao kao odraslu osobu. Okolnost da je kao četverogodišnja djevojčica glumila u Hitlerovoj kući Barchtesgaden, nije je mogla traumatizirati. Međutim, nagomilavanje tužnih događaja prouzročilo je strijepnju i osjećaj krivice. Poslije sinovljeve smrti, nije joj se živjelo. Nije počinila samoubojstvo, ali je sve učinila da napusti ovaj svijet.

Pariska glumica i kćerka Romy Schneider, 40-godišnja Sarah Biasini koja briljira u teatru, rodila je 11. veljače djevojčicu Annu, čiji je otac galski reditelj  i koreograf Gil Lefeuvre.

 

    (Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj