BIVŠI IZRAELSKI MINISTAR OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU U KORIST IRANA: Odavao informacije koje se tiču tržišta energije, bezbjednosnih mjesta u Izraelu, zgrada i zvaničnika

Bivši izraelski ministar energetike Gonen Segev optužen je za špijunažu za Iran i pomaganje neprijatelju, saopštila je danas izraelska bezbjednosna služba Šin bet.On je uhapšen prošlog mjeseca zbog sumnji na špijunažu i na kraju istrage 15. juna podignuta je optužnica protiv njega u jerusalimskom okružnom sudu, prenose izraelski mediji.

Bivši izraelski ministar optužen za špijuniranje za Iran

Segev, po zanimanju ljekar koji je bio ministar energetike i infrastrukture od 1992. do 1995. godine, bio je osuđen 2005. na pet godina zbog pokušaja krijumčarenja više od 30.000 tableta ekstazi u Izrael iz Holandije i falsifikovanje diplomatskog pasoša. Oslobođen je 2007.

On je posljednjih godina živio u Nigeriji, a u Ekvatorijalnu Gvineju je došao u maju ove godine odakle je prebačen u Izrael na zahtjev izraelske policije, pošto ta zemlja nije htjela da ga primi zbog kriminalne prošlosti.

Odmah po dolasku u Izrael pritvoren je radi ispitivanja jer je bilo obavještajnih dojava da održava kontakte s iranskim obavještajcima i pomaže im u aktivnostima protiv države Izrael. Istraga Šin beta i policije je navodno pokazala da je regrutovan i da je djelovao kao agent za iranske obavještajce, a da je 2012. godine uspostavljena veza između njega i iranske ambasade u Nigeriji.

On je kasnije došao dva puta na sastanak sa operativcima u Iranu.  Istraga je pokazala također da se sastajao s iranskim operativcima širom svijeta u hotelima i stanovima za koje se vjeruje da su korišteni za tajnu iransku aktivnost.  Segev je također dobio tajni komunikacioni sistem da šifrira poruke. 

On je odavao informacije koje se tiču tržišta energije, bezbjednosnih mjesta u Izraelu, zgrada i zvaničnika u izraelskim političkimi bezbjednosnim tijelima.  Kako bi ispunio zadatke iranskih nalogodavaca, održavao je veze s Izraelcima koji su povezani s bezbjednošću i spoljnim odnosima.

Radio je na povezivanju nekih izraelskih građana i iranskih obavještajaca, pokušavajući da ih prevari i predstavi Irance kao nevine poslovne ljude.  Na zahtjev opšte službe bezbjednosti i policije sud je dozvolio da se objave ovi detalji ali su drugi pod embargom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj