GOMILANJE TRUPA U JUŽNOJ SIRIJI: Tenkovi i oklopna vozila SAA kreću ka Dari

Iako SAD prijete kako će “djelovati” ukoliko sirijska vojska uđe u tzv. de-eskalacijsku zonu, izgleda kako su vlasti u Damasku čvrsto odlučile da će osloboditi južnu Siriju od militanata.

Tijekom jučerašnjeg dana na internetskim mrežama pojavila se video snimka koja prikazuju poveći konvoj sirijske vojske i vojne opreme kako se kreće prema južnoj provinciji Dara gdje se priprema velika ofenziva. U sklopu konvoja mogli su se vidjeti tenkovi, oklopna vozila, raketni bacači, ali i elitne sirijske vojne jedinice.

Ranije je sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao za Al-Alam News da još nije donijeta odluka o pokretanju ofanzive u južnoj Siriji, dodajući da su Rusi pokušavali da pregovaraju s pobunjeničkim grupama u ovim provincijama.

Međutim, u posljednja tri dana tenzije su se pojačale i u provincijama Dara i Al-Kuneitra, s obzirom da lokalne pobunjeničke grupe nastavljaju da napadaju vladine izaslanike. 

Izvori s terena navode kako sirijska vojska sada planira osloboditi cijeli prostor te preuzeti čvrstu kontrolu nad granicom prema Jordanu. Rusija je nedavno istaknula kako na sirijskim granicama može i treba biti samo sirijska vojska.

Turska vojska ulazi u Manbidž?

Turska vojska je preuzela kontrolu nad okolinom grada Manbidža u Siriji, javila je agencija Anadolija. To je urađeno u skladu sa planom SAD-a, navode iz turske vojske.

 – U skladu s prethodnom mapom puta u Manbidžu i sigurnosnim principima turske snage i Oružane snage SAD pokrenule su nezavisne aktivnosti patroliranja na liniji između područja oslobođenog u operaciji “Štit Eufrata” i Manbidža od 18. juna 2018. godine – navodi se na “Tviteru” Generalštaba turske vojske.

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, je pak danas poručio kako će turska vojska ući u Manbidž “korak po korak”, no nije pojasnio što bi to točno značilo. Može se pretpostaviti da će Turska ostaviti neko vrijeme SAD-u da organizira odlazak kurdskih snaga iz grada. No, pojedini izvori ističu kako je turska vojska već započela ulazak u Manbidž.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj