POČELO JE! Merkelova i Macron za stvaranje zajedničkog budžeta eurozone: Uoči samita EU razgovarali o odbrani, vanjskoj politici i granicama

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron saglasili su se o stvaranju zajedničkog budžeta eurozone, koji će pojačati investiranje u bloku i unaprijediti ekonomsko zbližavanje 19 država članica eurozone.

Merkelova i Makron su se sastali danas u Berlinu kako bi izvršili pripreme za samit lidera EU, koji se održava 28. i 29. juna. Makron želi da sprovede reforme kako bi se ojačala eurozona i kako bi se jedinstvena valuta zaštitila od budućih kriza, dok je Merkelova oprezna kada se radi o takvim reformama.

Merkelova je izjavila da je reforma eurozone najteže pitanje na sastanku sa Makronom i dodala da je sa francuskim predsjednikom razgovarala i o politici odbrane i spoljnoj politici EU i o migracijama. Makron je rekao da će novi zajednički budžet eurozone biti spreman za upotrebu do 2021. godine, a da će detalji, uključujući iznos budžeta i način finansiranja, biti ustanovljeni do kraja godine.

Ovo je prvi korak u sveobuhvatnim reformama koje će EU pretvoriti u najveću globalnu ekonomsku silu, koja će imati jaku vojsku i prodornu vanjsku politiku što je scenarij kojeg se najviše pribojavaju u Londonu i Washingtonu.

Podsjećamo EU bi uskoro trebala uvesti princip većine u odlučivanju čime će se izbjeći blokade i veta pojedinih država članica koje se opiru zajedničkoj političkoj agendi Brisela. Stvaranje evropske vojske je od posebnog značaja zbog sigurnosnih prijetnji po Evropu koje su još naglašenije usljed nesuglasica među članicama NATO-a koje je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump.

Stoltenberg: Nema više jedinstva unutar NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je jedinstvo transatlantskog saveza ugroženo zbog neslaganja između SAD i Evrope.

“Postoje realne nesuglasice između SAD i drugih saveznika o pitanjima poput trgovine, klimatskih promjena i iranskog nuklearnog sporazuma”, rekao je Stoltenberg i dodao da “Ova neslaganja su stvarna i neće nestati preko noći”, prenosi Guardian.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da ništa nije “uklesano u kamenu”, da će se transatlantski sporazum uvijek uspješno razvijati, ali to ne znači da je raskid neizbježan.

Prema riječima generalnog sekretara, sve članice NATO-a treba da rade kako bi se izbjegao raskol u jedinstvu saveza. Stoltenberg je dodao da, uprkos neslaganjima po mnogim pitanjima, SAD jačaju svoju posvećenost evropskoj bezbjednosti. Od stupanja Trampa na dužnost, SAD su povećale finansiranje svog prisustva u Evropi za 40 odsto.

DOK TRUMP OPTUŽUJE MIGRANTE ZA ‘PORAST KRIMINALA’ U NJEMAČKOJ: Službeni podaci govore da je 2017. bila godina sa najnižom stopom kriminaliteta u Njemačkoj još od 1992

Stoltenbergova izjava data je zbog neslaganja sa kojima se suočavaju članice NATO-a. Konkretno, u ponedeljak je američki predsjednik Donald Tramp izjavio da je Evropa napravila “veliku grešku” u svojoj migracionoj politici i da se narod Njemačke zbog toga okreće protiv svog rukovodstva.

Guardian navodi da od 29 zemalja pakta samo osam, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, troše više od 2 odsto svog BDP-a na odbranu. Merkelova je nekoliko dana prije toga kazala Stoltenbergu kako Njemačka neće izdvajati 2% BDP-a za NATO u dogledno vrijeme.

ANGELA MERKEL NAKON SUSRETA SA STOLTENBERGOM: Povećat ćemo budžet za odbranu, ali nećemo izdvajati dva posto BDP-a za NATO

 

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Amerika se mora pomiriti sa sudbinom zajedno sa Britanijom da nije više prva i vodeca svjetska sila. Ako se ne pomire sa sudbinom ocekuje nas uskoro svjetski rat.

    Reply

Komentiraj