EU OD PETKA POČINJE NAPLAĆIVATI CARINE NA AMERIČKE PROIZVODE! Slične mjere najavila i Rusija

Evropska unija će od petka početi da naplaćuje uvozne carine od 25 odsto na širok spektar američkih proizvoda, nakon što je zvanični Vašingon početkom juna uveo tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, saopštila je danas Evropska komisija.

EK je zvanično usvojila zakon kojim se uvode carine na uvoz američke robe u vrijednosti od 2,8 milijardi eura, prenosi agencija Reuters. Na “crnoj listi” EU naći će se, između ostalog, čelik, aluminijum, ali i proizvodi sa farmi kao što su kukuruz i kikiriki. Dalje, njima će biti obuhvaćeni i burbon, farmerke i motocikli.

Taj potez EU potvrđuje spor koji bi mogao da se eskalira u pravi trgovinski rat, naročito ako predsjednik SAD Donald Tramp sprovede u djelo prijetnju da će kazniti evropske automobilske kompanije. “Ne želimo da budemo u toj poziciji”, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem u saopštenju, dodajući da je “jednostrana i neopravdana” odluka SAD ostavila EU bez izbora.

Ona je proglasila odgovor EU proporcionalnim i u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije i rekla da će od tog odgovora odustati ako Vašington ukloni svoje tarife na metal,  a slični potezi se uskoro očekuju i iz Rusije.

Rusija najavila carine

Rusija je najavila da će uvesti carine na uvoz određenih američkih proizvoda, poput strojeva za cestogradnju, u sklopu odgovora na američke sankcije na uvoz čelika i aluminija.

Carine će obuhvatiti proizvode za koje u Rusiji postoje domaći ekvivalenti, kazao je ministar gospodarstva Maksim Oreškin u utorak tokom posjeta Minsku. Funkcija je novih mjera uspostava ravnoteže, poručio je Oreškin.

“Rusija koristi svoje pravo bazirano na članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i uvodi mjere uravnoteženja na uvoz iz SAD-a”, naglasio je ruski ministar.

SAD je uveo 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, ciljajući u prvom redu na uvoz iz Kine. Za razliku od Argentine, Australije i Brazila, Rusiji nije odobreno izuzeće. Popis će biti utvrđen sljedećih dana, istaknuo je ruski ministar.

“Tu su strojevi za cestogradnju i niz drugih proizvoda koje Rusija uvozi”, naznačio je Oreškin obrise tog popisa. Carine na američke lijekove nisu u planu, dodao je ruski ministar, čime je vlada uvažila nezadovoljstvo građana prijedlogom parlamentarnih zastupnika da se zabrani šira skupina američkih proizvoda, od lijekova do softvera.

Potez se nadovezuje na zahtjev ruskih kompanija pogođenih američkim sankcijama da im država pomogne nositi se sa sve većim financijskim i ekonomskim teškoćama.

Tako je ruski oligarh Oleg Deripaska, koji kontrolira najvećeg ruskog proizvođača strojeva za cestogradnju GAZ-a, već zatražio od države da kupi dio proizvodnje njegovog proizvođača aluminija RUSAL-a kako bi im olakšala teret sankcija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:
  1. […] ostali ‘trgovinski sukobi’:  Trampova administracija uvodi carine na EU proizvode, EU uzvraća; nove carine je uveo i Kanadi i Meksiku, koje su okončane potpisivanjem znatno povoljnijih […]

Komentiraj