JOŠ UVIJEK TRAJU BORBE U JEMENSKOM LUČKOM GRADU: Informacije o aerodromu kontradiktorne

Brigadni general Abdul Salam Al-Shehhi, komandant snaga saudijsko-emiratske koalicije na zapadnoj obali Jemena, proglasio je potpunu kontrolu nad aerodromom u Al-Hudaidi, dok Huti demantiraju ove vijesti. U ovom primorskom gradu raste strah od izbijanja uličnog rata.

Saopćenje arapske koalicije dolazi nakon sedam dana žestokih borbi u okolini aerodroma. Koalicija je saopćila da je preuzela kontrolu nad putom koji povezuje provincije Al-Hudaidu i Sana’u. Vojni izvor navodi da se kontrolom ovog puta želi presjeći linija snabdijevanja Huta te spriječiti da im pristigne pojačanje iz Sana’e.

S druge strane, Mohamed al-Bukhaiti, član politbiroa Huta, demantirao je navode saudijsko-emiratske koalicije o potpunom preuzimanju kontrole nad aerodromom.

Al-Bukhaiti je ranije za Al Jazeeru potvrdio da su borbe nastavljene i da su koalicione snage pretrpjele velike gubitke u svojim redovima. Prema njegovim riječima, ove snage nisu uspjele zauzeti aerodrom zbog otpora kojeg im pružaju Jemenci.

Novinska agencija Emirates je ranije objavila da su snage koalicije zauzele veliki dio aerodromskog kompleksa, dok mediji Huta navode da su koalicioni avioni od jučer ujutro izveli više od 40 napada na aerodrom.

Stalna granatiranja i borbe siju paniku među stanovnicima, a počinju se javljati i znakovi uličnog rata u samom gradu.

U svojim izjavama za međunarodne novinske agencije, stanovnici ovog grada su govorili o strašnim i nezapamćenim eksplozijama te su opisivali strah u kojem žive građani. Jedan od njih je rekao kako je u gradu Al-Hudaidi u utorak bilo paralizirano svako kretanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj