NIKO NEĆE KOČITI MAKEDONIJU NA EVROPSKOM PUTU: Zaev najavio proceduru za opoziv predsjednika Ivanova

Zoran Zaev, Makedonski premijer, najavio je da će, ako bude potrebno, pokrenuti proceduru za opoziv predsjednika Ðorđea Ivanova, kako se ne bi dozvolilo “da bilo ko koči Makedoniju na evropskom putu”. 

Zaev je za televiziju Kanal 5 naveo kako postoji želja za “ukrupnjavanjem parlamentarne većine”, kao i da će pokrenuti proceduru za opoziv Ivanova samo ako budu morali.

Predsjednik Ivanov protivi se sporazumu o imenu Makedonije postignutim s Grčkom po kojem bi se država kojoj je na čelu trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Zaev vjeruje da će makedonski građani donijeti mudru odluku i da imaju šansu izaći na referendum na kojem će “ogromna većina podržati perspektive koje su nadohvat Makedoniji” nakon postizanja dogovora s Atinom.

– Rezultat referenduma će biti obvezujući. To znači da ako se većina izjasni ”za”, onda je sporazum validan. Ako većina bude ”protiv”, onda ratifikacija sporazuma, kao ni dogovoreno ime, ne važe – objasnio je Zaev.

Nada se da Ivanov neće opstruirati procese koji slijede.

Po njegovim riječima, sporazum je ogroman dobitak za Makedoniju. Stoga je pozvao građane da ga pažljivo pročitaju kako bi “uvidjeli da je doneseno pravedno i mudro rješenje”.

No, dio nezadovoljnih građana i sinoć se okupio ispred Sobranja kako bi izrazili neslaganje s potpisanim dogovorom o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Sudionici protesta su uzvikivali “Ostavka”, skandirali ime predsjednika Ivanova, a čuli su se i povici “Ime ne damo” i “Makedonija Makedoncima”.

Na improviziranoj pozornici građani su izražavali svoje stavove u vezi s potpisanim dogovorom o imenu.

Ponovili su zamjerke na intervenciju policije od prije dva dana, kada je došlo do nasilja u kojem je bilo mnogo povrijeđenih i građana, i policajaca.

Okupljeni su poručili da su došli na miran način iskazati revolt zbog dogovora Atine i Skoplja.

Najavljen je i nastavak protesta ispred Sobranja svake večeri dok ne bude povučen dogovor o promjeni imena.

Odbor za evropske poslove makedonskog parlamenta prethodno je, bez prisustva članova opozicije, usvojio Prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma s Grčkom o novom imenu Makedonije.

Prije toga, većinom glasova, parlament je prihvatio da se o zakonu odlučuje po skraćenoj proceduri, što je za najutjecajniju stranku opozicije VMRO-DPMNE bilo neprihvatljivo. Njezini su zastupnici napustili sjednicu i najavili da neće učestvovati u odlučivanju o ratifikaciji.

Komentiraj