DOK SJEDINJENE DRŽAVE NAMEĆU NOVE BARIJERE, EU IH RUŠI! EU i Novi Zeland počeli pregovore o slobodnoj trgovini

Evropska unija i Novi Zeland danas su pokrenuli pregovore o sporazumu za uklanjanje prepreka u trgovini robom i uslugama.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i novozelandski ministar trgovine Dejvid Parker u Velingtonu su počeli razgovore o “sveobuhvatnom i ambicioznom trgovinskom sporazumu”, saopštila je Evropska komisija.

EU radi na nizu trgovinskim sporazumima sa zemljama širom sveta dok SAD pod predsjednikom Donaldom Trampom izlaze iz sporazuma o slobodnoj trgovini i uvode protekcionističke mjere.

Sporazumi sa Australijom, Meksikom, Kanadom, Japanom, Singapurom…

S Australijom je EU pokrenula razgovore početkom nedjelje. Prethodno su zaključeni pregovori s Meksikom, finalizovani sporazumi s Japanom i Singapurom, dok je trgovinski sporazum EU-Kanada stupio na snagu u septembru.

Malmstrom je rekla da trgovinski sporazumi donose ekonomske mogućnosti ali i jačaju veze među saveznicima.

Znamo da u Novom Zelandu imamo partnera koji se zalaže za iste vitalne vrijednosti kao i mi. Ovaj sporazum je odlična mogućnost da se postave ambicozna zajednička pravila i oblikuje globalizacija olakšavanjem trgovine dok se štiti održivi razvoj”, rekla je Malmstrom.

Robna razmjena EU i Novog Zelanda prošle godine je bila na 8,7 milijardi eura, navela je Evropska komisija i dodala da je EU treći po veličini trgovinski partner Novog Zelanda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj