SAMA SLIKA KAŽE ZAŠTO: “Kadet komunjara” otpušten iz američke vojske

Spencer Rapone, američki časnik, veteran rata u Afganistanu i deklarirani revolucionarni socijalist, nečasno je otpušten iz američke vojske zbog “ponašanja nedostojnog za časnika”.

Rapone je u izjavi povodom svog otpusta objasnio da je interna istraga otkrila da je na internetu zagovarao socijalističku revoluciju i ponižavao nadređene časnike i američke dužnosnike. Američka vojska u vlastitoj je izjavi otkrila samo da je provela potpunu istragu i “poduzela prikladnu akciju”, prenosi NBC News.

Čitav skandal s ovim mladim američkim časnikom počeo je s provokativnim fotografijama koje je u svibnju 2016., pri ceremoniji diplomiranja na prestižnoj vojnoj akademiji West Point, objavio na svojoj Twitter stranici nazvanoj “Rudi (Dutchke) ne može podbaciti” – Dutchke je njemački lider velikih studentskih prosvjeda 1968., najpoznatiji po svom zagovaranju “dugog marša kroz institucije moći” kako bi se pokrenule radikalne promjene unutar države.

Na jednoj otvara svoju kadetsku uniformu i ispod nje otkriva majicu s jarko crvenom slikom kontroverzne komunističke ikone Ernesta Che Guevare, uz komentar: “Ako je bilo ikakve sumnje, hasta la victoria siempre (poznati Guevarin revolucionarni poklič koji znači ‘zauvijek do konačne pobjede’)”.

Na drugoj podiže stisnutu šaku, često korišten pozdrav među radikalnim ljevičarima i aktivistima za društvenu pravdu, i pokazuje unutrašnjost svoje vojničke kape u kojoj je rukom napisao: “Komunizam će pobijediti.”

Kada su njegove fotografije otkrivene, “kadet komunjara”, kako su ga prozvali na društvenim mrežama, bio izložen online harangi, uz brojne uvrede i prijetnje smrću. West Point je pak reagirao na fotografije izjavom u kojoj naglašava da postupci kadeta “ni na koji način ne odražavaju vrijednosti Američke vojne akademije ili američke vojske”, piše Index.   

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj