KO PRIŽELJKUJE, A KO POKUŠAVA NAPRAVITI HAOS U EU?! U Njemačkoj spriječen napad otrovom smrtonosnijim od cijanida!

Njemačka policija saopštila je da je spriječila napad biološkim oružjem prošle sedmice, nakon hapšenja osumnjičenog Tunižanina u Kelnu koji je posjedovao smrtonosni otrov ricin i materijal za pravljenje bombe i to u sedmici kada je vladajuća koalicija u Njemačkoj ‘bila na najvećem ispitu do sada’. 

Slikovni rezultat za U Njemačkoj spriječen napad otrovom smrtonosnijim od cijanida

“Vrlo konkretne pripreme su uređene za taj čin”, rekao je šef kabineta Federalne kriminalističke policije Holger Muenh.

Njemačke specijalne snage 12. juna upale su u iznajmljeni stan u Kelnu u kojem je boravio 29-godišnji Sief Alah H. te pronašli ‘toksične supstance’, za koje će se kasnije ispostaviti da su ricin, prenosi AFP. Ricin je protein biljke uljarice, a smrtonosan je u malim dozama kada se proguta ili inhalira, otrovniji od cijanida, a zasad nema poznatih protuotrova.

Muenh je dodao da su mogućeg napadača postali svjesni prije nekoliko mjeseci, budući da je bio povezan sa tzv. Islamskom državom jer je pratio uputstva te grupe preko interneta. Zvaničnici su saopštili da je anonimna dojava pomogla da se spriječi napad ricinom.

Kome je trebao napad?

Napad je bio planiran u trenutku kada su trajale  određene trzavice unutar vladajuće koalicije u Njemačkoj po pitanju migranata i politike otvorenih vrata. Da je kojim slučajem došlo do napada to bi otežalo poziciju kancelarke Merkel i natjeralo bi je da, zbog pritiska javnosti,  povuče poteze koje do sad nije povlačila u suočavanju sa izbjegličkom krizom.

Također napad bi bio iskorišten kao ‘potvrda’ izjava pojedinih zvaničnika kako ‘migranti donose porast kriminaliteta’, što se prije svega odnosi na američkog predsjednika Donalda Trumpa, čije je navode opovrgla lično kancelarka Merkel.

Također, takav napad bi dodatno potakao ekstremizam i napade na migrante, koji bi u odgovoru na policijsku ili ekstremističku torturu, zasigurno pokušali odgovoriti  i to  nasiljem, što bi usložnilo situaciju u Evropskoj uniji, koja uvodi nove carine na američke proizvode već od petka ove sedmice i planira jaču integraciju svojih institucija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj