ANGELA MERKEL POSJETILA ŠKOLU U BEJRUTU: Pohađaju je većinom djeca sirijskih izbjeglica za čije je potrebe Njemačka Libanu uplatila 370 miliona eura

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je obišla javnu školu u libanoskoj prijestonici Bejrutu, u kojoj su brojni učenici sirijske izbjeglice.

Povezana slika

Više od milion sirijskih izbjeglica živi u Libanu, predstavljajući skoro četvrtinu ukupnog stanovništva te zemlje i čineći je državom s najvećim brojem izbjeglica u regiji u odnosu na ukupno stanovništvo, te izazivajući golemi pritisak na njenu ekonomiju. U 2017. Njemačka je dala Libanu 370 miliona eura pomoći za bavljenje izbjeglicama.

Merkel se sastala s učenicima mješovite javne škole koju zajednički pohađaju libijski i sirijski učenici. Merkel je kazala jednoj učenici na engleskom jeziku: “Pokušat ćemo vam pomoći da steknete obrazovanje”.

Slikovni rezultat za Angela Merkel in beirut school

Kancelarka je podijelila đacima majice njemačkog nacionalnog tima koji se trenutno natječe na Svjetskom nogometnom prvenstvu i bacila je loptu prema učenicima. Merkel je doputovala u Liban iz Jordana, prenosi Associated Press.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj