DOK TRAJE VELIKA OFANZIVA SAA, SJEDINJENE DRŽAVE PORUČUJU RUSIJI: Obuzdajte predsjednika Sirije, u protivnom će snositi posljedice

Dugo očekivana antiteroristička ofanziva sirijske vojske u jugozapadnoj Siriji  čini se pomrsila je planove Washingtona te su već nakon najave prvih operacija upućene žestoke kritike Rusiji i Siriji. 

Tigrovi su već započeli napade na sjeveroistočnu Daru, koristeći projektile “zemlja-zemlja” kako bi oslabili džihadističku odbranu. Sirijska vojska i njihovi saveznici iz Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) takođe su se pozicionirali na položaje da pokrenu ofanzivu na Al-Kuneitru.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert (Heather) saopćila je da su SAD i dalje “veoma zabrinute” zbog navoda o povećanju operacija sirijske armije na području gdje važi primirje. Ona kaže da SAD ima podatke o tome da su “Asadove snage i paravojne formacije” prekršile primirje zračnim, raketnim i artiljetrijskim napadima.

Nauert je saopćila da SAD zahtijeva od Rusije da “obuzda Asadove snage” od daljinjh napada na području primirja, navodeći da je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) prenio tu poruku ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru.

SAD je upozorio da će poduzeti “odlučne i primjerene mjere” kao odgovor na Vladina kršenja sporazuma o “deeskalaciji”, dogovorenog s Rusijom prošle godine. Sukob se premjestio na jugozapad nakon što je SAA, uz pomoć Rusije i Irana, slomila posljednje džepove otpora kod Damaska i Homsa.   Interese u tom području imaju i Jordan i Izrael, koji je jako zabrinut zbog uloge Irana u Siriji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj