‘EVROPSKI DVOTAKTNI MOTOR’! Merkel i Macron imaju plan reformi EU: Rješenje za migrantsku krizu, kasa za siromašne zemlje, evropska vojska…

Samit koji je zakazan za kraj juna mogao bi biti ključan za budućnost Evropske unije. Lideri Njemačke i Francuske, dvije zemlje koje predstavljaju motor evropskog projekta, sastali su se u Berlinu i utanačili zajedničke stavove o ključnim pitanjima.

Prema riječima njemačke kancelarke Angele Merkel, cilj je sprječavanje dalje podjele Starog kontinenta. Kako je rekla nakon susreta sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, Berlin i Pariz “otvaraju novo poglavlje EU”, ali detalji još treba da se utanače sa ostalim članovima bloka.

Turski sporazum kao recept za migrante

Priliv migranata koji bježe od ratova u Siriji, Iraku i drugim zemljama, postao je ključan problem za političare u mnogim evropskim državama. Merkelova se suočava i sa zamjerkama kod kuće zbog liberalnog stava koji je doveo do ulaska gotovo milion ljudi u Njemačku od 2015. godine, dok je Italija prošle nedelje izazvala bes javnosti odbijanjem da primi spasene migrante u luke.

Makron joj je priskočio u pomoć, i rekao da su Berlin i Pariz složni da članice EU mogu da vrate sa svojih granica sve migrante koji su se ranije registrovali u nekoj drugoj državi članici. To se obično odnosi na države u Mediteranu, ističe francuski “Lokal“.

Kao kompenzaciju državama članicama, Merkelova je istakla primjer sporazuma EU sa Turskom, po kojem je blok platio Ankari za smeštaj i školovanje izbjeglica. Složili su se i da će bolje raditi na zaštiti EU van granica jačanjem “Fronteksa”, evropske Agencije za zaštitu granica i obala, i stvaranjem fer sistema za podjelu tereta unutar bloka.

Ipak, iako je Merkel i ranije zagovarala sistem kvota za prijem migranata po državi, ovaj prijedlog naišao je na oštar otpor unutar više članica EU.

Kasa za siromašne zemlje

Potpuno novi budžet Evropska unija mogla bi da dobije do 2021. godine. Ambiciozni projekat francuskog predsjednika o uspostavljanju pozicije ministra finansija za EU nije naišao na odobravanje njemačke kancelarke, ali je dobio njenu podršku za formiranje budžeta eurozone. Nova kasa bi se koristila za projekte u sferama inovacija i obrazovanja za najsiromašnije članice EU.

Imat će sopstvenu vladajuću strukturu i biti “pravi budžet sa godišnjim rebalansom i potrošnjom”, najavio je Makron i dodao da bi mogao da se formira već za tri godine.

Ipak, nisu iznošeni detalji o sumi kojom bi bilo raspolagano kao ni kako bi se budžet finansirao, već da će se o tome odlučiti sa ostalim članicama bloka. Merkelova je sugerisala da bi novac mogao da se uliva regularnim transferima pojedinačnih zemalja, ili porezom na finansijske transakcije.

Makron je ranije pozivao na budžet od nekoliko stotina milijardi evra, dok je Merkelova imala na umu desetine, navode mediji.

Rešenja za krizne situacije

Kako bi se bolje nosili sa budućim krizama, složili su se i da prošire ovlašćenja Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).

“Evropski dvotaktni motor”, kako su pojedini mediji prozvali dvoje lidera, sada želi da ESM postane evropska verzija Međunarodnog monetarnog fonda, koji bi obezbeđivao pozajmice zemljama zahvaćene krizama koje nisu u vezi sa njihovim dugovima.

Vojska Evrope

U trenutku kada predsjednik SAD-a Donald Tramp vodi politiku “Amerika na prvom mjestu”, Njemačkoj je sve bliža ideja Francuske o suverenoj Evropi, koja bi imala i svoju vojsku.

Ipak, Pariz želi da ova vojska bude izvan okvira EU, kako bi mogla da se priključi i Velika Britanija nakon Brexita, dok je želja Berlina da se London ostavi po strani. Kao kompromisno rešenje dogovoreno je da snage budu “što je bliže moguće povezane” sa okvirima EU.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj