REZULTAT TRUMPOVOG PROTEKCIONIZMA: Za pet mjeseci kineske investicije u SAD-u smanjile se za čak 92%

Napetosti između SAD-a i Kine poprilično su porasle nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio uvesti tarife na 50 milijardi USD kineskih proizvoda – na što je Kina odmah odgovorila istom mjerom, no to bi mogao biti tek početak velikog trgovinskog rata.

Iz Kine, očekivano, oštro kritiziraju ovakvu američku ekonomsku politiku, a kineski državni mediji jučer su poručili kako je američki protekcionizam “simptom paranoidnih zabluda” te kako ne smije “omesti Kinu na putu prema modernizaciji”.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je jučer izjavu u kojoj se navodi kako će u konačnici Trumpova politika nanijeti štetu i američkim radnicima i farmerima. Da se odnosi naglo srozavaju zbog Trumpove politike pokazuje i podatak da je kinesko investiranje u SAD-u u prvih 5 mjeseci ove godine palo za čak 92% (na 1,8 milijardi USD), što su najniže brojke u zadnjih 7 godina.

Kina je uvela carine na 25 odsto od 128 vrsta roba koje uvozi iz SAD-a, uključujući svinjsko meso i vino, kao odgovor na povišene dažbine za uvozni čelik i aluminijum koje je u martu uvela administracija Donalda Trumpa.

Zvanični Peking saopštio je da mjere služe zaštiti kineskih nacionalnih interesa, ali i da nadoknade gubitke izazvane američkim mjerama. Kineski zvaničnici prethodno su tvrdili da ne žele trgovinski rat, ali da neće stvari posmatrati mirno ukoliko privreda njihove zemlje bude ugrožena.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] REZULTAT TRUMPOVOG PROTEKCIONIZMA: Za pet mjeseci kineske investicije u SAD-u smanjile se za čak 92… […]

  2. […] REZULTAT TRUMPOVOG PROTEKCIONIZMA: Za pet mjeseci kineske investicije u SAD-u smanjile se za čak 92… […]

Komentiraj