STEŽE SE LANAC OKO ISTOČNOG MEDITERANA: Kipar, Grčka i Izrael jačaju vojne veze, a iza svega se kriju ekonomski interesi povezani sa plinom

Ministri odbrane Kipra, Izraela i Grčke obećali su danas da će produbiti vojne veze da bi se bolje suprotstavili zajedničkim prijetnjama i pomgli jačanju bezbjednosti u tom turbulentnom regionu, ne spominjući jačanje ekonomskih veza i želju za eksploatacijom plina u istočnom Sredozemlju.

Kiparski ministar odbrane Savas Angelides i njegove kolege Avigdor Liberman i Panos Kamenos izjavili su da, takođe, žele  proširiti saradnju u sajber bezebjdnosti, zajedničkim vojnim vježbama i operacijama potrage i spasavanja na istoku Mediterana, prenio je AP.

Oni su pozdravili i prvu konferenciju koja je okupila kiparske, grčke i izraelske kompanije u vojnoj industriji, koje će kako su naveli pomoći u jačanju veza. Kipar je bio domaćin drugog tirlateralnog susreta između trojice ministara.

Izrael, Grčka i Cipar u posljednjih se nekoliko godina sve više približavaju, posebno u području sigurnosti i energije.  Čelnici ove tri zemlje razgovarali su početkom aprila ove godine o predloženom zajedničkom projektu plinovoda iz sredozemlja ka Zapadnoj Europi.

Zajednički plinovod

Izrael i Cipar imaju velike rezerve plina u njihovim teritorijalnim vodama i želju za izvozom plina u Europu zajedno s  bliskim saveznikom Kipra, Grčkom, čija je lokacija strateški tranzitni teren. Izrael je izvijestio o nekim od najvećih nalazišta plina u proteklom desetljeću, a Cipar je potvrdio otkriće, što ih čini potencijalnim izvoznicima.

Nakon godina razgovora, Izrael je u decembru potpisao memorandum o razumijevanju s Kiprom, Grčkom i Italijom kako bi unaprijedio projekt, za koji se procjenjuje da vrijedi desetke milijardi šekela.

Odnosi između Izraela i Grčke nedavno su unaprijeđeni, uglavnom zbog sigurnosnih i gospodarskih pitanja, prije svega  plinskih resursa. Zemlje drže zajedničke vojne vježbe, a prema stranim izvješćima Grčka omekšava svoj stav o palestinskom pitanju u međunarodnim tijelima.

Izrael i Kipar imaju brojne zajedničke regionalne interese, uključujući sigurnosnu situaciju u Siriji i Libanonu i složene odnose s Turskom.

 

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj