VEČERAS DERBI SRBIJA-ŠVICARSKA! Švicarska je senzacija na Svjetskom prvenstvu zahvaljujući imigrantima

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji do sada su poznata četiri učesnika osmine finala iz tri grupe.  Sa po dvije pobjede iz A-grupe u osminu finala su se plasirale selekcije Rusije i Urugvaja, iz C-grupe Francuska, te iz D-grupe Hrvatska.

Iz tri susreta današnjeg programa 2. kola samo će reprezentacija Srbije imati priliku da izbori nastup u osmini finala ukoliko u najinteresantinijem susretu današajnjeg programa u E-grupi savlada Švicarsku. Susret će se igrati u Kaliningradu od 20 sati.

U istoj grupi od 14 sati u St. Peterburgu snage će odmjeriiti Brazii i Kostarika. Peterostruki svjetski prvak Brazil na startu SP je remizirao sa Švicarskom (1:1), dok je Kostarika poražena od Srbije sa 1:0.

Preostali susret 2. kola iz  D-grupe u Volgogradu će od 17 sati igrati Nigerija i Island. Nakon velike pobjede nad Argentinom sa 3:0, Hrvatska je osigurala prvo mjesto u grupi. Za drugu poziciju i nastup u osmini finala šanse imaju sve tri ekipe. U najboljoj poziciji je Island, koji bi pobjedom nad Nigerijom stigao na korak do svog istorijskog uspjeha.      

Program utakmica 22. juna:

14.00 E-grupa: Brazil – Kostarika (St. Peterburg)
17.00 D-grupa: Nigerija – Island (Volgograd)
20.00 E-grupa: Srbija – Švicarska (Kaliningrad)

Imigrantska reprezentacija

Švicarci su očito shvatili da nemaju tradiciju nogometnog talenta, a talent ne ovisi o radu. S talentom se rodiš. Budući da su Švicarci uspješniji od ostatka svijeta na mnogim drugim poljima, kao što je organizacija pravne države i gospodarstvo, odlučili su iskoristiti svoje komparativne prednosti i privući talente iz siromašnijih zemalja. Riječ je o klasičnoj razmjeni.

Zato već godinama grade reprezentaciju koja već sada ima ozbiljan potencijal postati najmoćnija nogometna reprezentacija u svijetu. Od 11 članova prve momčadi koja je danas izašla na teren protiv Brazila, čak 9 su imigranti ili potomci imigranata, a izbornik im je Hrvat iz BiH.

Na prošlom Europskom prvenstvu 2016. godine švicarska reprezentacija imala je preko 60% imigranata, od kojih većina nije rođena u Švicarskoj. Riječ je o igračima iz Afrike i država bivše Jugoslavije, prvenstveno s Kosova. Švicarska reprezentacija je još prije dvije godine imala najveći indeks multikulturalizma na prvenstvu, pripadnike čak 12 naroda u jednom timu, a na ovom prvenstvu je taj indeks još više pojačala.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj