BIJELA KUĆA OPTUŽILA DEMOKRATE I MEDIJE: ‘Iskoristili su sliku uplakane curice iz Hondurasa, ona uopće nije bila razdvojena od majke’

Deseci dnevnih listova i časopisa su prenijeli tu sliku fotoreportera Johna Moorea iz Getty Images koja je izazvala zgražanje i bijes, kako u Americi tako i u inozemstvu, zbog prakse da se djecu razdvoji od obitelji koje čekaju na postupak zbog ilegalnog prelaska granice.

Nakon višetjednih kritika na račun razdvajanja imigrantskih obitelji, Bijela kuća je u petak optužila demokrate i medije da su iskoristili sliku uplakane malene curice iz Hondurasa na američko-meksičkoj granici za promicanje vlastite političke agende, budući da djevojčica i majka uopće nisu razdvojene.

Fotografija izazvala zgražanje i bijes

Deseci dnevnih listova i časopisa su prenijeli tu sliku fotoreportera Johna Moorea iz Getty Images koja je izazvala zgražanje i bijes, kako u Americi tako i u inozemstvu, zbog prakse da se djecu razdvoji od obitelji koje čekaju na postupak zbog ilegalnog prelaska granice. Predsjednik Donald Trump je potom ustuknuo i potpisao izvršnu uredbu prema kojoj se djeca ne smiju razdvajati od obitelji iako su ilegalno prešle granicu. Potpis ispod te slike od 12. lipnja je glasio da 2-godišnja curica iz Hondurasa plača dok je njezina majka u postupku određivanja pritvora. Također je pisalo da bi pritvor mogao rezultirati mogućim razdvajanjem, ali ne i da je do toga došlo.

Djevojčica je odvedena zajedno s majkom

“Sramotno je da demokrati i mediji iskorištavaju fotografiju malenog djeteta za promicanje vlastite agende. Ona nije bila razdvojena od svoje majke. Ovdje se radio o razdvajanju od činjenica. Demokrati bi se trebali pridružiti predsjedniku i popraviti imigracijski sustav koji je loš”, poručila je preko Twittera glasnogovornica Bijele kućeSarah Sanders. Fotografiju su, između ostalog, prenijeli Time i Washington Post. Za ovotjednu naslovnicu uz naslov “Dobrodošli u Ameriku” časopis Time je uzeo sliku curice postavivši je uz sliku Trumpa kao da gleda dolje na nju. U petak Time je objavio ispravak rekavši kako je članak netočno naveo što se dogodilo s djevojčicom na fotografiji, da je nisu dok je vrištala odveli agenti granične policije nego da ju je uzela njezina majka i da su odvedene zajedno.

U Hondurasu je Denis Valera rekao u četvrtak kako su njegova kći i njezina majka Sandra Sanchez pritvorene zajedno u McAllenu gdje je Sanchez zatražila azil. Trump, republikanac, stalno optužuje demokrate da su slabi u odnosu prema imigraciji. u tweetu u petak on je rekao: “Ne možemo dozvoliti da našu zemlju pregaze ilegalni imigranti dok demokrati pričaju svoje lažne priče o tuzi i žalosti nadajući se da će im pomoći na izborima (u studenome)”. Valera je rekao da su Sanchez i njezina kći otišle iz Puerto Cortesa, honduraške luke sjeverno od glavnog grada Tegucigalpe, a da nije rekla ni njemu kao ni njihovoj troje druge djece.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj