ČEKA SE ODGOVOR KIM YONG UNA! Putin želi okupiti dvije Koreje, Kinu i Japan na zajedničkom samitu

Povijesni sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una pridonijet će denuklearizaciji Korejskog poluotoka, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom u petak.

Na susretu u Moskvi, Putin je pozvao Moona na forum s čelnicima Kine, Japana i obiju Koreja, na kojem će se razgovarati o zajedničkim infrastrukturnim projektima. Putin je rekao da se stanje na Korejskom poluotoku postupno poboljšava, prenosi Reuters.

Britanska agencija navodi kako se upravo pregovara o skorom sastanku Putina i Johna Boltona, američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, dok teku pripreme za sastanak američkog kongresnog izaslanstva s ruskim zastupnicima.

Kim još nije odgovorio na poziv

Moskva i Seul “naglasili su napore za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i osiguranje trajnog mira i stabilnosti na poluotoku u sjeveroistočnoj Aziji”, piše u izjavi koju su potpisali Putin i Moon, prvi južnokorejski predsjednik koji je posjetio Moskvu od 1999. godine.

I Moskva i Seul nadaju se da će smanjenje napetosti s Pjongjangom otvoriti mogućnost za gospodarske i infrastrukturne projekte.

Putin je u petak pozvao Moona na godišnji gospodarski forum u Rusiji, gdje se očekuje i japanski premijer, a pozvani su i čelnici Kine i Sjeverne Koreje.

“Bili bismo oduševljeni da nam se južnokorejski predsjednik pridruži kao počasni gost na Gospodarskom forumu istoka od 11. do 13. rujna u Vladivostoku”, izjavio je on.

Na forum je Putin već pozvao kineskog predsjednika Xi Jinpinga te sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una, koji nije nikada posjetio Rusiju.

“Kim Jong-un, za sada, nije odgovorio na poziv”, rekao je savjetnik Kremlja Juri Ušakov, prenosi ruska agencija Tass.

Američka delegacija uskoro u Moskvi

Japanski premijer Shinzo Abe već je potvrdio da će sudjelovati, piše France presse. Ako se svi čelnici odazovu, Rusija bi u rujnu mogla organizirati summit dviju Koreja, Kine i Japana, nakon smirivanja napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Brojne zemlje, uključujući Rusiju i Južnu Koreju, već razmatraju gospodarska ulaganja u Sjevernu Koreju čim se ukinu sankcije. Putin i Moon suglasili su se da će zajednički istraživati na polju energetike i željezničke mreže u projektima Rusije i Sjeverne te Južne Koreje.

Američko kongresno izaslanstvo sastat će se s ruskim zastupnicima u Moskvi i Sankt Peterburgu sljedeći tjedan, objavili su državni mediji u petak, u danima sve glasnijih nagađanja o mogućem susretu između Trumpa i Putina.

Posjet zastupnika, uključujući  članove oba doma američkog Kongresa, “važan je signal” i omogućit će poboljšanje međusobnih odnosa, rekao je novinarima u Washingtonu ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov, a prenijela agencija Tass.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj